advice.bg»Статии»Електро»Пералня и Сушилня»Колко вода харчи една пералня

Колко вода харчи една пералня

Колко вода харчи една пералня

Повечето хора, закупувайки нова пералня, обръщат внимание на такъв критерий като средния разход на вода за пране. Трябва да помислим за това, защото понастоящем изпираме повечето дрехи автоматично, като харчим стотици литри вода на месец. Смята се, че пералнята губи средно до 1/4 от цялата вода, консумирана от всяко семейство. В тази връзка трябва да се помисли за методи за пестене на вода по време на пране, а може би и за избор на икономичен модел пералня.

Какво определя обема на консумацията на вода от една пералня?

Автоматичните перални са ценни с това, че спестяват време и усилия на домакинята чрез пране на дрехите, изплакване и центрофугиране на големи количества пране без нейно участие. Тези освободени часове могат да бъдат прекарани в занимания с децата или във време за себе си, но радостта донякъде се помрачава, когато сметките за вода дойдат в края на месеца.

Факт е, че всяка автоматичната пералня ще консумира доста голямо количество вода и е трудно да се направи нещо по въпроса. Но в някои случаи, по някаква причина, машината консумира наистина много вода, което натоварва семейния бюджет. От какво се определя колко харчи пералнята?

- От модела на пералнята. В новите модели перални има програми и внедрени разработки, които ви позволяват да спестите вода. Когато купувате нова машина, обърнете внимание на тези нюанси.

- От количеството пране. Тук имаме предвид два компонента наведнъж: максимално възможното зареждане на прането в барабана и начина на пране. Ако перете максимално количество пране всеки път, средният разход на вода ще бъде по-малък, отколкото ако перете по-често, но малко по малко.

- От наличието или отсъствието на неизправност. Неизправната перална машина или неправилната връзка могат да увеличат консумацията на вода. Например, ако входният клапан е повреден, машината постоянно ще изпомпва вода в резервоара, дори когато е изключен.

Консумация на вода от пералнята

- От избираните програми за пране. За всяка програма производителят е определил свой собствен алгоритъм, включително обема на водата. Ако непрекъснато избирате програми с интензивно използване на вода, средният ви разход на вода за пералнята също ще се увеличи.

- От изискванията на потребителя за качеството на изпиране и изплакване. Някои домакини, често изваждайки дрехите от барабана, са недоволни от това как машината ги пере или изплаква. Може би това се дължи на неправилно избрана програма за пране или на упорити петна. Причините са много, резултатът е един, трябва да премиете или изплакнете отново - това означава да похарчите повече вода.

Обикновено, колкото по-бързо програмата завърши цикъла на пране, толкова по-ефективно ще бъде изпирането. От тази гледна точка най-икономичната програма е "бързото изпиране" или нейните аналози. При нормални условия, ако не говорим за неизправност, модерните перални, дори и с рекордно ниска консумация на вода, изпират прането перфектно и фактът на спестяване на вода не влияе по никакъв начин на качеството на прането. Друг е въпросът дали самият потребител, в преследване на икономия, ще избере неоправдани режими на пране за определен вид пране или ще зареди повече пране в барабана, отколкото позволяват индикаторите за максимално натоварване. Когато се подготвяте да перете дрехите си, прочетете инструкциите, приложени към вашата пералня. Действате в строго съответствие с препоръките на инструкциите и тогава качеството на пране и консумацията на вода на пералнята ще ви задоволи.

Каква е средната консумация на вода на пералните?

Средната консумация на вода на пералня обикновено се посочва от производителя в паспорта на продукта. Ако сравним няколко модела машини от различни производители, се оказва, че тези показатели са различни за всеки, но средната стойност все пак може да бъде изчислена. Експертите, след като са проучили няколко десетки модела перални машини, са стигнали до заключението, че минималният обем консумирана вода за 1 пране е 38 литра, а максималният обем е около 80 литра.

Правим прости изчисления и стигаме до извода, че средният обем консумирана вода за 1 пране в автоматична пералня днес е около 59 литра. Ясно е, че ако вашата машина харчи много повече от тази стойност, тогава или правите нещо нередно, или оборудването има неизправност. Във всеки случай си заслужава да се обърне специално внимание.

Как да намалите консумацията на вода при пране?

За да разрешите проблема с прекомерната консумация на вода от пералнята, първо трябва да разгледате опциите на вашата машина. С други думи, трябва да разберете дали тя наистина губи твърде много вода или просто така ви се струва. Какво трябва да се направи?

Пералня

Погледнете паспорта на вашата пералня и вижте колко вода трябва да поеме и консумира вашата машина за 1 цикъл на пране. Изберете най-икономичната програма, която се предлага в инструкциите на вашата машина (като правило това е „бързо изпиране“, „бързо 30“ и т.н.) и засечете на водомера количеството използвана вода. След това изберете най-интензивната програма за пране (обикновено това са програми, свързани с пране на памук или обемисти предмети) и също така отбележете колко вода е била изразходван. Въз основа на получените резултати изчислете колко вода консумира средно вашата пералня. Не забравяйте по време на засичането да спрете всички кранове в дома ви, както и тоалетното казанче, в противен случай изчисленията ще се окажат неверни.

Ако в резултат от измерванията и изчисленията получите стойност, близка до посочената от производителя в паспорта (+ - 15 литра), това е нормално. Това означава, че всичко с вашата пералня е в ред и не е необходимо да предприемате никакви мерки. Но ако реалната консумация на вода е много по-голяма, да речем с 30 или дори 50 литра повече от декларираната от производителя стойност, трябва да се вземат спешни мерки. Ако не нарушавате предписаното в инструкциите за експлоатация на пералнята, най-вероятно става дума за неизправност и трябва да се свържете със специален сервиз.

Вместо обобщение, трябва да отбележим, че всеки трябва да знае колко вода харчи пералнята на месец. Това е необходимо не само за да се намалят битовите сметки и да се спестят пари. Увеличената консумация на вода е косвен знак за сериозна неизправност, която може да доведе до разваляне на пералнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest