advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Циклене на паркет - важно да знаете

Циклене на паркет - важно да знаете

Циклене на паркет - важно да знаете

Дори ако се грижите добре за вашия паркет, то това няма да ви избави от задължителното му циклене. Разбира се, че при добра грижа от ваша страна, този срок ще е значително по-голям, като така ще се налага да правите това по-рядко. При самата процедура по циклене на паркета се прави изравняване с помощта на специална технология, като реално се остъргва горния слой на дървените плоскости на пода ви.

При тази процедура се използват основно два начина, а именно механичното циклене или ръчното. При първия метод това се прави с помощта на специална апаратура, с която значително се намалява работата. Важно е да се избере коректното подходящо оборудване за паркета, но и да се спазват всички технологични изисквания при цикленето, за да не се повреди. Не по-малко важно е наемането на високо квалифицирани работници, които да се заемат с тази задача. Можете да направите това и сами, ако имате подходящите знания в тази област.

Какви са особеностите при цикленето на паркета?

И така, важна част от процедурата е спазването на технологичната последователност. Това включва сваляне на старият и износен слой, а след това се извършва шлифоване на паркета, докато не се изравни цялата повърхност.

Както споменахме и преди, важна част от цикленето на паркета е внимателното изучаване на конкретното покритие на пода. Имайки предвид това, се използва различна методика при цикленето. Така например, ако има големи пукнатини в паркета, тогава е важно преди това да се направи ремонт, а едва след това да се заемете и със самото цикленето. При необходимост може да се наложи замяна на паркета на места, тоест ако е много повреден.

Паркет

Не по-малко важна част е също така използването на качествено оборудване, като основно могат да се използват три вида машини:

- лентови;

- барабанни;

- шлифовъчни.

Всички те си имат своите плюсове и минуси, като при изборът на определеното оборудване за циклене се имат предвид ред особености, като например типа на паркет и други. Специалистите съветват да се използват специалните машини, които имат и вградена в тях прахосмукачка, като така се минимизира значително боклука и се улеснява почистването. Това е задължително, ако се налага възстановяване на паркети от дъб, бук, както и много други скъпи материали, тъй като образувалият се прах е с много наситен пигмент, който след това се премахва доста сложно от стените и предметите в дома.

Имайте предвид, че преди да се заемете с цикленето, ще трябва да свалите всички подови елементи в помещението, тоест да ги демонтирате. Изключение се прави само в случай че те са набити с пирони, като тук отново на помощ идва вградената прахосмукачка, която значително улеснява почистването след това.

По отношение на самите стадии, то те могат да бъдат разделени на няколко. При първия се премахва самия стар слой, а после се прави изравняване на повърхността. Едва след това се извършва и самото циклене, като то най-често се прави с помощта на машини от барабанен или плоскошлифовъчен тип. Не забравяйте да обработите и участъците, където е сложно да стигнете с машината и не можете да ги изциклите така. Накрая следва да почистете след себе си, което е последният етап на самото циклене на пода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest