advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Как да научим йоркширски териер на команди?

Как да научим йоркширски териер на команди?

Йоркширски териер

При обучението на всяко едно животно трябва да имате предвид това, че всички те имат различни способности, като така едни научават по-лесно новите команди, докато за други това е по-сложно. Независимо от това всеки стопанин на куче е важно да проявява разбиране и търпение при обучението на своя питомец, както и никога да не прилага сила при възпитанието.

Как да научим йоркширски териер на команди?

Кучетата от тази порода се разсейват една идея по-лесно и това може да пречи донякъде на обучителния процес. Важно е да успеете да привлечете вниманието им, а също така самите занятия да не са дълги. Обучението трябва винаги да протича в игрова форма, като така е много по-лесно запомнянето на новите команди и затвърждаването на старите.

Обучението на йоркширски териер

1. Използвайте малките вкусни наградки и похвали;

2. Редовно провеждайте обучителните занятия и бъдете постоянни;

3. Определете ясни граници на личното пространство на кучето ви;

4. Оптимизирайте умствената стимулация при обучението;

5. Ранна социализация на животното.

Имайте предвид и това че тези кучета се уморяват доста по-лесно, като затова обучението трябва да е кратко и ясно структурирано. Следващото важно нещо е да започнете с обучението на йоркширския териер веднага след като се появи малкото кученце в дома ви.

Така те усвояват по-лесно новите знания и се поддават на обучението много по-лесно така, а именно колкото по-рано започне възпитанието и ученето на новите команди. Винаги започвайте от базовите и преминавайте към по-сложните команди постепенно и плавно, като заедно с това не забравяте да затвърждавате вече научените.

Команди на йоркширски териер

Основни кучешки команди

- Апорт;

- Дай лапа;

- Ела;

- Легни;

- Седни;

- Стой;

- Не.

Не по-малко важна част при обучението на породата йоркширски териер е награждаването с малки лакомства или с похвала от страна на стопанина. Така ще поощрявате любимеца ви, но и той ще разбира че правилно изпълнява поставените му задачи.

Като цяло породата йоркширски териер е много мила, добронамерена и любяща, а също така обожава дори малките деца. Изключително привързани са и са много лоялни към стопанина си, като при обучението ви е важно да се уповавате именно на силните черти на характера на любимеца ви.

От какво зависи успеха на обучението при всяка една порода:

- индивидуалният подход;

- ранното започване на възпитанието;

- характера на кучето;

- лесно ли се подчинява;

Обучение на йорки

- проявява ли агресия;

- степен на комуникативност.

Важно е да им покажете това, че вие сте на върха на йерархията и трябва да ви слушат, тъй като на моменти йоркширският териер може да се старае да доминира, ако не се справите с тази ви задача. Това от своя страна, може да се окаже проблем при изучаването на командите, затова още с попадането на любимеца ви в дома е редно да установите ясни правила и че вие сте лидер.

Друг проблем при обучението на йорки на команди може да се превърне факта, че те често се възприемат за по-едри. Вследствие на това могат да демонстрират агресия към другите хора или животни. Именно затова е особено важна социализацията от рана възраст при тази порода кучета.

Ако започнете обучението отрано, тогава се минимизира риска от проявата на тези негативни черти от характера на йоркширски териер и така се улеснява значително обучението на йоркширския териер.

Ако въпреки всичко виждате, че имате някакви проблеми при възпитанието на кучето ви, тогава ви съветваме да се обърнете за консултация към кинолог, който да ви даде съвети, имайки предвид индивидуалния случай при вашето куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest