advice.bg»Статии»Домашни любимци»Други животни»Ново любопитно откритие за гребена на петлите

Ново любопитно откритие за гребена на петлите

гребен на петел
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

В птичето царство се наблюдават отчетливи декорации в най-голяма степен. Някои птици се отличават с ярки и красиви опашки, като пауна например.

Други имат малки разноцветни пера на главите си, наподобяващи коронка, а петелът и кокошките имат месести образувания в ярко червено. Тези украси са се появили в процеса на еволюцията и с тях птиците са по-красиви и отличаващи се. Те създават и уникалността на животинските видове.

Красотата обаче има и своята цена. Птиците са изложени на много по-голям риск, защото яркото им украшение ги прави много по-лесно видими за враговете им и пречи на успешното им бягство, защото е антимаскировка.

Възниква въпросът защо природата им е дала тази отличителна характеристика, която ги прави толкова уязвими?

Въпреки риска, предимството на декорацията при животните има решаващо предимство. Тя им позволява по-лесно да намерят партньор, а възпроизводството е основна задача в животинското царство.

Смята се, че яркият гребен или опашка служат да бъде привлечен сексуален партньор. Колкото мъжкия демонстрира по-привлекателна външност, толкова по- голяма е вероятността да бъде избран от женските.

По тази причина някои мъжки птици са много по-пъстри и красиви от женските. Изборът на привлекателен мъжки гарантира на женската, че ще се сдобие с красиво поколение. Дарвин нарича тази закономерност полов отбор и го поставя като част от естествения отбор в природата.

Най-новите изследвания по тези закономерности обаче добавят нова интересна подробност за същността на украсите в животинското царство и в частност на гребена на петлите. Природата е мъдър творец и нещата при нея винаги са по-сложни, отколкото изглеждат.

любопитно за гребена на петела

Гребенът на петела е не само белег на неговата привлекателност, но и показател на здравословното му състояние. С опити е установено, че здравият петел има голям и ярко червен гребен. Ако птицата е болна, гребенът се свива и избледнява.

Може да се заключи, че същата роля играе украсата и при другите птици.Това води до извода, че значението на украшенията са с повече функции. Те са показател за привлекателност, но и за здравен статус. От еволюционна гледна точка на женската е важно да избере здрав партньор, за да гарантира оцеляване на поколението си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest