Advice.bg»Статии»Двор и градина»Съвети за фермери»Средства за прогонване на комарите от двора

Средства за прогонване на комарите от двора

Средства за прогонване на комарите от двора

Комарите са не просто досадни летящи насекоми, които ни дразнят с жуженето си или пък със свързаното с ухапванията им дразнене по кожата ни. Не, те са вредители, които са разпространители на животозастрашаващи болести. Затова мерките срещу тях трябва да са не само навременни, но и ефективни.

У дома това е сравнително лесно, стига да сте си сложили комарници, но как да прогоните комарите от градината и двора си? Ето няколко съвета.

Използване на специални електрически присобления срещу комари

Във всеки специализиран магазин срещу вредители, както и в големите хипермаркети можете да си закупите специални лампи, които привличат не само комарите, но и други летящи насекоми и ги убиват директно. Това е важно да се спомене, в случай че сте прекалено чувствителни към убийствата на насекоми, макар и те да са признати за вредители. Подобни уреди са много ефективни, но е вземете предвид, че те работят само включени в електрическа мрежа.

Свещи и други приспособления срещу комари, които не изискват включване в мрежата

Има голямо разнообразие от ароматни свещи, лепенки или пък димящи спирали, които с аромата си прогонват комарите от двора. Те са особено подходящи, в случай че нямате възможност за осигуряване на електричество и са добре познати на всички къмпингари, както и на любителите на риболова. Те не убиват комарите, а ги държат на разстояние, което важи и за повечето летящи насекоми.

Пръскане с препарати, отблъскващи комарите

Можете да се информирате кои аромати отблъскват комарите и да напръскате с тях старателно целия си двор. Логично е че за тази цел ще са ви необходими доста големи количества от съответните аромати/препарати (обикновено етерични масла), както и че след няколко обилни дъждове ще трябва отново да повторите тази процедура.

Чрез оцет или утайка от кафе

Напоете памучни тампони с оцет или пък оставете на няколко места из двора си утайка от кафе. И двата аромата отблъскват нашествениците.

Засаждане на растения, които с аромата си отблъскват комарите

Това вероятно е най-добрият вариант да се справите с проблема с комарите. Засаждайки определени растения и билки в градината си ще постигнете две цели - хем ще прогоните комарите, както и много други ципокрили, хем ще се възползвате от кулинарните или пък здравословните ползи от растенията, които сте засадили.

Ще изброим най-подходящите за прогонване на комари от двора растения, но имайте предвид, че е добре да засадите поне няколко вида, за да постигнете желания ефект. Срещу комари са най-ефективни босилек, розмарин, невен, лимонова трева, мента, маточина, лавандула, лук, чесън и коча билка. Всички изброени виреят чудесно из нашите земи, но се информирайте отделно за спецификите им на отглеждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest