Средства за прогонване на комарите от двора

Средства за прогонване на комарите от двора

Комарите са не просто досадни летящи насекоми, които ни дразнят с жуженето си или пък със свързаното с ухапванията им дразнене по кожата ни. Не, те са вредители, които са разпространители на животозастрашаващи болести. Затова мерките срещу тях трябва да са не само навременни, но и ефективни.

У дома това е сравнително лесно, стига да сте си сложили комарници, но как да прогоните комарите от градината и двора си? Ето няколко съвета.

Използване на специални електрически присобления срещу комари

Във всеки специализиран магазин срещу вредители, както и в големите хипермаркети можете да си закупите специални лампи, които привличат не само комарите, но и други летящи насекоми и ги убиват директно. Това е важно да се спомене, в случай че сте прекалено чувствителни към убийствата на насекоми, макар и те да са признати за вредители. Подобни уреди са много ефективни, но е вземете предвид, че те работят само включени в електрическа мрежа.

Свещи и други приспособления срещу комари, които не изискват включване в мрежата

Има голямо разнообразие от ароматни свещи, лепенки или пък димящи спирали, които с аромата си прогонват комарите от двора. Те са особено подходящи, в случай че нямате възможност за осигуряване на електричество и са добре познати на всички къмпингари, както и на любителите на риболова. Те не убиват комарите, а ги държат на разстояние, което важи и за повечето летящи насекоми.

Пръскане с препарати, отблъскващи комарите

Можете да се информирате кои аромати отблъскват комарите и да напръскате с тях старателно целия си двор. Логично е че за тази цел ще са ви необходими доста големи количества от съответните аромати/препарати (обикновено етерични масла), както и че след няколко обилни дъждове ще трябва отново да повторите тази процедура.

Чрез оцет или утайка от кафе

Напоете памучни тампони с оцет или пък оставете на няколко места из двора си утайка от кафе. И двата аромата отблъскват нашествениците.

Засаждане на растения, които с аромата си отблъскват комарите

Това вероятно е най-добрият вариант да се справите с проблема с комарите. Засаждайки определени растения и билки в градината си ще постигнете две цели - хем ще прогоните комарите, както и много други ципокрили, хем ще се възползвате от кулинарните или пък здравословните ползи от растенията, които сте засадили.

Ще изброим най-подходящите за прогонване на комари от двора растения, но имайте предвид, че е добре да засадите поне няколко вида, за да постигнете желания ефект. Срещу комари са най-ефективни босилек, розмарин, невен, лимонова трева, мента, маточина, лавандула, лук, чесън и коча билка. Всички изброени виреят чудесно из нашите земи, но се информирайте отделно за спецификите им на отглеждане.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати