Гранитогрес или плочки да избера

Гранитогрес или плочки да избера

Ако трябва да оформите ново жилище или да освежите старото, вероятно ще ви трябват покрития за подове и стени. Днес има голямо разнообразие от материали, но почти във всеки дом се използват плочки от фаянс, теракот, гранитогрес.

Как да изберем правилните плочки за жилището си, ще разгледаме по-долу.

Керамични плочки

Плочките могат да бъдат разделени на два основни вида - фаянс и теракот. Първите се правят чрез пресоване на смес от пясък, глина и минерали и след това се изпичат. След това върху повърхността на плочката се нанася емайл и той се изпича отново. Тези плочки се използват само за облицовка на стени, тъй като са по-порести и не много издръжливи. Другият вид керамични плочки, теракотът, се прави под по-мощна преса. Това го прави по-малко порест. Такива плочки преминават само един етап на изпичане с емайл и при по-високи температури. В резултат на това плочките са по-плътни, по-надеждни и издръжливи. Може да се използва както за облицовка на стени, така и за декорация на пода.

Предимствата на керамичните плочки включват трайност, сила, богат избор от различни цветове, текстури и шарки, твърдост, хигиеничност, огнеустойчивост, устойчивост на влага, достъпна цена. Но те имат един съществен недостатък: шарката върху плочките избледнява с времето. Също така по време на работата на плочката шаблонът може да бъде частично изтрит.

Гранитогрес

Гранитогрес или плочки

Компонентите за създаване на гранитогреса не се различават от състава на керамичните плочки, самият производствен процес е различен. Този процес е измислен от италианци преди около 30 години. И се крие във факта, че смес от глина, кварцов пясък и минерали се оцветява с помощта на оцветяващи пигменти. Това, от своя страна, позволява да постигнете еднороден цвят по цялата дебелина на порцелановия камък. Керамичните плочки, от своя страна, имат цветно покритие само на повърхността - в емайлиран слой. Благодарение на тази технология гранитогресът не се нуждае от допълнителен емайл. Готовата смес се формова, изсушава и пресова. След това продуктите се пресоват отново под по-мощна преса. След това се изпича при 1200-1300 градуса.

Резултатът е плочки гранитогрес с много ниска порьозност (наличие на шупли в структурата) и висока плътност. Това от своя страна се отразява на водопоглъщането на плочите. Водопоглъщането на фаянса е 10%, докато гранитогресът има абсорбция на вода от 0, 05%.

Предимствата на гранитогреса включват:

- постоянство и еднородност на цвета по цялата дебелина на плочката;

- висока якост;

- твърдост на материала;

- устойчивост на замръзване;

- износоустойчивост;

- ниска абсорбция на вода;

- екологичност и чистота на материала - безопасен за околната среда и за човешкото здраве;

- трайност;

- устойчивост на различни химикали - основи, киселини, битови замърсители.

Недостатъците на гранитогреса включват преди всичко голямо тегло, както и сложността на обработката и рязането на материала. Той има по-висока цена от керамичните плочки и не се различава в голямо разнообразие от цветове и шарки.

Плочки или гранитогрес?

Декоративни плочки

Всеки от тези два довършителни материала има своите предимства, които помагат да се определи как и къде да се използват най-добре. Благодарение на своята устойчивост на замръзване и издръжливост гранитогресът може да се използва в открити помещения, като тераси, веранди, балкони, лоджии. Тук гранитогресът може лесно да издържа на ниски температури, дъжд и сняг. В този случай керамичните плочки бързо биха загубили външния си вид.

Ако говорим за покриване на пода в кухнята или коридора, тогава тук можете да направите това с теракотени плочки. Те ще се справят напълно със задачата си, а цената ще бъде по-евтина от на гранитогреса.

За банята и коридора е най-добре да не използвате гланцирани плочки като настилка. В коридора малки частици мръсотия или пясък могат да повредят повърхността на плочките. В банята гладката гланцова повърхност ще бъде твърде хлъзгава. Ето защо е по-добре да използвате матов теракот или гранитогрес като настилка на коридора или банята.

Но гранитогресът е и най-добрият избор за подовете в кухнята. Особеностите на процесите в кухнята изискват повишена издръжливост на подовата настилка. Например подовото покритие трябва да може да издържи падането на тигана и да не се напуква. Също така честото измиване на пода може да доведе до изтриване на шарката върху керамичните плочки, но това не застрашава гранитогреса.

Когато става дума за стени, първото нещо, което трябва да имате предвид, е теглото на довършителния материал. Ако преградите са много тънки или са направени от крехък материал, трябва да се даде предпочитание на фаянсовите плочки, тъй като теглото на една плоча гранитогрес е доста голямо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати