Седем съвета за дълъг живот

Възрастна двойка

Начинът ни на живот влияе пряко както на външния ни вид, така и на здравето ни. В някои случай няколко малки промени в ежедневието ни могат да добавят години към живота ни. Ето важни съвети за дълголетие и здраве:

1. Грижете се за другите

Две скорошни проучвания показват изненадващи, но затрогващи тайни за по-дълъг живот. По-вероятно е да добавите няколко години към живота си, ако:

- Сте с позитивно мислене

От 100 000 жени участвали в проучването Инициатива за здравето на жените, през първите осем години от изследването тези, които са били оценени с песимизъм чрез специални въпросници, са показали, че са с 14% по-склонни към ранна смърт от оценените като оптимисти.

- Грижете се за любим човек

За седемгодишен период от наблюдение изследователи от Мичиганския университет в Ан Арбър установяват, че мъжете и жените, които отделят най-много време в грижа за половинката си, намаляват собствения си риск от преждевременна смърт с 36%.

Съвети за по-дълъг живот

2. Поставете си по-голяма цел

Независимо дали вярвате, че съществувате с някаква цел, или просто имате места, които трябва да посетите или книги, които трябва да прочетете, това ще ви даде предимство пред хората с по-малко цели. Така твърдят изследователи от Медицинския център на университета Ръш в Чикаго, които са интервюирали повече от 1200 възрастни хора. По време на петгодишно проследяване, вероятността от по-ранна смърт при старите хора с планове и цели за постигане е била наполовина по-малка от тази при тези без цели.

3. Прекарвайте повече време под слънцето

Дефицитът на витамин D се свързва с остеопороза, диабет, хипертония и рак. Според ново проучване възрастните, които не получават достатъчно количество “слънчев витамин”, са с 26% по-склонни да умрат рано. 12-годишно проучване над 13 000 мъже и жени не е показало нито една причина за смъртта, “тъй като въздействието на витамин D върху здравето е толкова широко разпространено”, казва изследователят Михал Меламед, асистент по медицина в Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Бронкс.

4. Вземете под внимание ДНК-то си

Тайната на дълголетието

Здравословните навици могат да поправят вашето ДНК, твърдят изследователите Дийн Орниш и носителят на Нобелова награда Елизабет Блекбърн. Изследваните от тях лица са хора, които ядат вегетариански храни с 10% калории от мазнини, ходят по 30 минути шест дни в седмицата, използват техники за намаляване на стреса и посещават групи за подкрепа всяка седмица.

Резултатите? Освен намаляване на нивата на LDL холестерол и стреса, те показват 29% повишение на теломеразата. Този ензим възстановява и удължава теломерите - малки протеинови комплекси в краищата на хромозомите, които са жизненоважни за имунитета и дълголетието. Кратките теломери и ниските нива на теломераза сигнализират за повишен риск от сърдечни заболявания и рак.

5. Бъдете активни

Според д-р Оз, двете най-важни неща, които можете да направите, за да останете млади и да живеете дълго: разхождайте се и се социализирайте. Когато не можете да изминете половин км за пет минути, шансът ви да умрете в рамките на три години се увеличава драстично. Но дори и 15-минутна разходка би имала положително влияние на здравето ви.

Семейство

Второто по важност е изграждането на общност - избягвайте изолацията. Ако сърцето ви няма причина да продължава да бие, то няма да го прави.

6. Намалете приема на червено месо

Десетгодишно проучване над 545 000 американци установява, че при хората, които ядат около 115 грама говеждо или свинско месо на ден, имат поне 30% по-голяма вероятност да умрат по-рано, в сравнение с тези, които консумират 30 грама или по-малко ежедневно.

Въпреки че предишни изследвания свързват диетата с червено месо с по-голям риск от сърдечни заболявания и рак на дебелото черво, това е първото голямо проучване, което разглежда как червеното месо влияе на продължителността на живота.

7. Физическата активност е важна

Забелязвате ли признаци, че трябва да се движите повече? Разходката с половинката ви ще ви даде шанс да си поговорите за това как е минал деня ви, а дейности като игра на тенис заедно могат да ви сближат още повече. Изводът: активността може да означава по-дълъг живот и за двама ви.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати