Advice.bg»Статии»Електро»Миялни машини»Сол за миялна машина - защо, кога и как да използваме

Сол за миялна машина - защо, кога и как да използваме

Сол за миялна машина - защо, кога и как да използваме

Една покупка на съдомиялна машина не е достатъчна за успешно измиване на съдовете вкъщи. Освен самата машина, се нуждаете от препарати, които спомагат за премахването на мръсотията, както и да се грижите правилно за оборудването, за да може то да ви служи дълго.

Една от екстрите за допълнителна грижа е солта за миялната машина. За какво служи, кога и как да я използвате, ще разберете в по-долу.

Употреба и принцип на действие на солта за миялната машина

Много потребители си представят обикновена готварска сол. Някои дори се опитват да я използват вместо специалната, за да спестят пари. Да уточним - това не е оправдано. Особено неподходяща е морската сол – тя съдържа изобилие от съставки, които не са подходящи за целта.

Регенериращите кристали на специалната сол за миялни машини се пречистват от допълнителни примеси и се пълнят с различни компоненти: натриев цитрат (за микроби), ароматизатор, натриев перкарбонат, дисиликат, натриев бикарбона, като основа се използва с натриев полиаспартат.

Благодарение на това солта ефективно омекотява твърдата вода, предотвратява появата на котлен камък по частите на машината и остъргва отлаганията по съдовете.

Вероятно мнозинството използва филтри за пречистване на питейната вода, но в някои региони е много трудно. Това може да се определи косвено, ако погледнете крановете в мивката и банята. Покриват ли се с бял цвят бързо?

Това означава, че концентрацията на варовик е превишена. Може би сте забелязали, че кожата след измиване става суха и стегната. Не всеки има възможност да инсталира смолист филтър на водопровода, така че използването на продукти за омекотяване на водата се превръща в алтернатива.

На дъното на съдомиялната машина има резервоар за смола - йонообменник. Как работи: водата се излива в съдомиялната машина, преминава през йонообменника. Смолата привлича калциеви и магнезиеви йони. Така водата се отървава от тежки примеси и е наситена с натриеви йони, което помага тя да се омекоти. По време на работа смолата се измива и на нейно място се излива сол, която изпълнява същите функции.

Какви са предимствата на солта за миялната машина

Използване на сол за съдомиялна

Меката вода не съдържа тежки компоненти, които да се утаяват върху частите на машината под формата на варовик. Поради това удължава живота на машината. Препаратите се разпенват по-добре, което намалява консумацията им и подобрява качеството на измиване.

Как да използваме сол за миялната машина

За да използвате сол за миялната, отворете вратата в долната част на съдомиялната машина - под долната тава. При всички миялни машини отделението за сол е разположено там. За да излеете в него гранулирана сол, трябва да използвате фуния. Има резервоар с капак до отводнителния филтър. Тук се изсипват кристалите. Колко да сложите е посочено на опаковката на солта.

Но препоръчваме да направите това:

- Отворете резервоара;

- Напълнете го с вода;

- Напълнете го изцяло със сол;

- Отстранете излишната вода.

Консумацията на веществото пряко зависи от степента на твърдост на водата. Следователно можете да попълвате контейнера 1-2 пъти месечно.

Как да определим нивото на твърдост на водата?

Сензор за твърдост е инсталиран в много модели съдомиялни машини. Стойността се коригира в зависимост от резултата. Веднага след като продуктът свърши, индикаторът на контролния панел ще светне.

На пазара може да намерите препарати на таблетки, които вече съдържат прах, регенериращи кристали и препарат за изплакване. Достатъчно е да поставите таблетка в специално отделение и да стартирате програмата. Разбира се, хапчетата не са в състояние да заменят напълно всичко, от което се нуждаете. Но ако във вашия район твърдостта е минималната, инсталирайте филтър и използвайте таблетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest