Как се почиства чугунен тиган

Как се почиства чугунен тиган

Незаменим атрибут в кухнята на всяка домакиня е тиганът. Освен за кулинарни цели, той намира и други приложения, като например превъзпитание на непокорния съпруг. Но нека поговорим за основната и най-важна функция на тигана – приготвяне на вкусни ястия.

Много домакини използват чугунени тигани, наследени от майка или баба, или специално си купуват такива. Поради редица причини, тези тигани са по-добри, по-надеждни и по-удобни за тях. Но дори да сте най-идеалната домакиня и всеки път ястията да ви се получават, за ваше нещастие понякога се случва храната да залепне за дъното и да изгори.

Впоследствие ви очаква трудоемкото почистване на чугунения тиган и това не е никак приятна задача. Ако пък често загаряте ястията или не ви се занимава да чистите перфектно тигана всеки път, тогава чугунените съдове за готвене стават доста по-трудни за почистване. Външният вид на тигана, поради дебелия изгорял слой, който с времето го покрива все повече и повече, става много непривлекателен.

Как да почистите чугунения си тиган без много усилия, ще ви покажем в тази статия. И също така с помощта на нашите съвети можете да върнете неугледния вид на вашия тиган до предишния му блясък или дори да придадете още по-добър вид.

Как почиствате чугунен тиган, за да възстановите блясъка му? Представяме ви няколко прости опции, с които вашият тиган ще се върне към нов живот.

Първи вариант. Изгорелите мазнини, които постоянно покриват повърхността на тигана, образуват с времето отлагане на черен въглерод. Преди всичко той се абсорбира в стените, така че течният препарат за съдове става безсилен срещу него. Можем само да се надяваме на по-ефективно оръжие за справяне с въглеродните отлагания.

Затова препоръчваме инструмент собствено производство. Трябва да напълните голям съд с вода, като тенджера или метална кофа, където би се побрал тиганът ви. След това потопете изгорелия съд във водата, добавете прах за пране (около шепа) и шепа сода.

Също така тук трябва да добавите канцеларско лепило и да поставите на огън, за да заври. Трябва да се вари около 2 часа, в зависимост от степента на въглеродните отлагания. Когато въглеродните отлагания започнат да се отделят малко по малко, трябва да почистите тигана с метална четка. Тези стъпки могат да бъдат повторени, ако възникне необходимост.

Вторият вариант е как да почистите черния цвят от чугунения тиган. Много проста и привлекателна от финансова гледна точка рецепта, защото не е нужно да похарчите нито стотинка, за да я изпълните!

Но това е донякъде екстремно, особено за хората, живеещи в апартаменти. И не е удачно, ако тиганът ви има пластмасова дръжка. Същността на този метод се крие във факта, че въглеродните отлагания напълно ще изчезнат, ако поставите тигана на огъня, т.е. в открит огън и то за дълго време.

Е, тук е основният проблем - апартаментът ще се напълни с дим и насити с изпарения. Трябва да изберете най-подходящия метод, като вземете предвид предимствата и недостатъците на всеки поотделно за вас.

Трети вариант. За да постигнем целта си да премахнем упоритите сажди от тигана, които се състоят от различни мазнини и сажди, трябва да заменим горещата вода, обикновено препоръчвана за тази цел, с оцетна киселина.

Чугунен тиган

Може да се нуждаете от голямо количество оцетна киселина, но резултатът ще ви зарадва много. Тази процедура за накисване ще отнеме около три дни, но в крайна сметка всички въглеродни отлагания от чугунения съд ще паднат. Естествено след това трябва да измиете добре тигана няколко пъти с топла вода и почистващи препарати и да изплакнете обилно.

Четвъртият вариант е за най-мързеливите. Ако не ви притесняват драскотини по тигана, можете да се примирите с тях или сте толкова уморени от тези черни налепи под формата на смес от мазнини и сажди, че сте готови на всичко, само за да се отървете от тях - този метод е за вас.

Днес на всеки пазар или специализиран магазин можете да закупите метална четка, специално проектирана за борба с въглеродните отлагания. Как да почистите чугунен тиган с нея?

Всичко, което се изисква от вас, са прости кръгови завъртания с ръце, тази четка лесно ще премахне дори старите въглеродни отлагания от вашия тиган. Между другото, за същата цел можете да използвате и шкурка.

Е, ако смятате това за мъчение и не искате да си морите ръцете, тогава може и по-лесно. Такава услуга може да ви бъде предоставена на пазара: за малко пари и кратък период от време ще получите чист и лъскав тиган.

Петият вариант ви предлага да опитате са активен въглен. За да използвате този метод, е необходимо да смелите таблетки с активен въглен по някакъв начин. След като го поръсите върху повърхността, която трябва да се почисти, го оставете там за известно време и след това изплакнете с вода и препарати. Този метод може да е ефикасен повече при пресни следи от отлагания по тигана.

А шестият вариант е да използвате специални препарати за почистване на чугунени тигани. Тук неприятното е, че тези препарати са доста силни и могат да повредят кожата ви, да предизвикат дихателни проблеми и алергии.

Затова, ако решите да ги използвате, трябва да се запасите с гумени ръкавици, маска и други предпазни средства. Освен това, това е и доста скъп вариант. Ако все пак се спрете на него – прочетете внимателно инструкциите и предупрежденията върху опаковката на препарата!

Как да избегнем наслояванията по чугунения тиган?

Много по-лесно е да защитите закупения тиган от изгаряне, чрез неусложнен начин на калциниране, който ще ви позволи да използвате тигана в бъдеще, без да се притеснявате за възможността от въглеродни отлагания. За да направите това, покрийте дъното на новия тиган, който все още не е използван със сол и поставете на силен огън, изгорете солта по този начин.

Солта трябва да потъмнее, да стане кафява, след което можете да махнете тигана от огъня. Почистете съда с не напълно охладената сол, след това намажете с растително масло и го сложете във фурната за известно време. Използването на този метод предотвратява залепването на храната по дъното на тигана.

Поддръжката на тиган от чугун не е толкова трудна. Затова е по-добре да полагате малко усилия след всяко използване, отколкото да страдате по-късно или да прибягвате до крайни мерки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати