Храсти-джуджета, подходящи за вашата градина

Храсти-джуджета, подходящи за вашата градина

Често желанието ни да имаме красива градина се сблъсква с малко пространство градинска площ или изобщо с липсата ѝ. Но това не трябва да спира мечтите ни. За целта са селекционирани много голямо разнообразие от миниатюрни храсти-джуджета, които заедно с други малки цъфтящи и зелени растения могат да послужат за оформяне на кокетна малка градина на открито или дори в саксии.

Миниатюрните храсти-джуджета са едно от най-ценните декоративни растения. Малкият им размер ви позволява да отглеждате растения във всяка дори малка градина, както и да ги засаждате в саксии на балкони и тераси.

Хортензиите и рододендроните (както широколистни, така и вечнозелени сортове) се класират сред най-подходящите храсти-джуджета с ефектен цъфтеж, които имат изключителна плътност и видимост на короната. Комбинацията от хортензии и рододендрони се счита за златна класика в ландшафтния дизайн.

От миниатюрни храсти в градината си струва да засадите сортове-джуджета берберис. Берберисите ще украсяват градината ви от ранна пролет до зимата, красиви са във всеки период – от появата на първите листа и цъфтежа, през есенната окраска на листата до плодовете, които остават на храста дори през зимата.

Можете също да използвате за дизайна на вашата градина и различни видове боровинки, които от лятото до зимата изглеждат декоративно с техните плодове.

Миниатюрните видове чемшир изглеждат красиво в саксии - те могат да се отглеждат на балкони и тераси, отглеждат се и в малки градини. Разнообразието от сортове при тях също е голямо, както и вариациите в цвета и големината на листата.

Хебе е декоративен храст – различните му сортове също могат да се отглеждат в саксии и малки градини. Миниатюрните сортове жасмин са подходящи за малка градина.

Някои сортове жасмин за подходящи за малка градина
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Японската спирея е малък цъфтящ храст - някои сортове имат декоративно обезцветени листа. С голямото разнообразие от цветове можете да създадете истински цветни ансамбли само от спирея.

Има много красиви сортове джуджета от рода Потентила (Очеболец), цъфтящи в различни цветове, които успешно се използват в озеленяването.

Добра идея за градинска декорация и отглеждане в саксии са и сортовете мини рози, които се предлагат в изключително голямо разнообразие от цветове.

Контонеастърът е ефектен елемент на есенната градина заради многобройните си червени плодове. Този род включва растения с различни форми и размери, включително дори малки дървета, ниски и пълзящи сортове.

От цъфтящите дървесни видове успешно се използват за оформяне на малки пространства декоративни мини видове бадеми, череши, чашкодрян, калина, френско грозде.

За любителите на иглолистните растения също има решение – предлагат се разнообразни мини сортове от много иглолистни видове. Сред видовете храсти-джуджета за градината доста разпространени са хвойните, селектирани са сортове смърч, бор, ела, смърч, туя, тис и др. с компактни размери и много бавен растеж. Повечето от тях позволяват подрязване, което може да им придаде различни форми и да поддържа желания размер. Отличават се с разнообразие от цветове – от тъмно зелено до сиво-бяло. Използват се за алпинеуми, групови насаждения, очертания на пространства и др.

Съвети за използване на храстите-джуджета в градинския дизайн

Храсти-джуджета в градината

Първият принцип на съставяне на такива групи от мини храсти и дървета е подборът на няколко растения, които се различават по форма на растеж. Наведените и стелещите се храсти се комбинират с изправени, рошавите - със заоблени силуети, опитвайки се да не повтаряте контурите и формите. Например смърчовете джуджета и нискорастящите видове тис често се въвеждат в групи с широколистни, а декоративните череши успешно се комбинират с кипарис и рододендрони.

При аранжиране на градина растенията в мини-групата никога не трябва да бъдат разположени на една линия. Обикновено те се поставят на два реда или на три линии, докато силуетът на растението на преден план не трябва да припокрива повече от 30% от короната или нейната проекция на дърво или храст на задната линия. Две растения са поставени по диагонал, три - в триъгълник с една къса страна, четири растения - също в триъгълник, по едната страна на който има три елемента.

Желателно е да се създаде контраст не само по форма, но и по цвета на листата. Класическата тъмна корона на храстите обикновено се комбинира с растения със златисти, светлозелени, жълтеникави или пъстри цветове, сива или лилава палитра. Особено ценни елементи в мини-композициите са растенията с комбиниран пъстър цвят, чиито листа са украсени с щрихи, рамки, петна и ивици. Те благоприятно се съчетават едновременно с всички партньори в състава. Така в една композиция цветният еуонис, вечнозелените рододендрони, златен смърч и огненочервен клен ще изглеждат страхотно.

Палитрата от декоративни и дървесни храсти, способни да създават ефектни композиции, включва много зеленина, парадираща и променяща цвета си или постоянството на зимно-зелените корони на растенията, както и огромен асортимент от цъфтящи храсти и дървесни мини видове.

Когато избирате растения, винаги предпочитайте такива групи, в които поне един храст се отличава с ефектен цъфтеж и за предпочитане половината или повечето от елементите на групата могат да изненадат с цветен цъфтеж през различни сезони. Сред цъфтящите храсти има видове, подходящи само за декориране на преден план на пейзажни групи, и доста високи видове.

Миниатюрни сортове храсти-джуджета за вашата градина могат да бъдат намерени сред много видове широколистни и иглолистни храсти, така че всеки може да избере растенията, които най-добре отговарят на очакванията му.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати