Как се прави руският домашен алкохол самогон

Как се прави руският домашен алкохол самогон

Искате ли сами да направите самогон и да изпитате удоволствието от приготвянето му? Нека видим как да направите качествен алкохол у дома - на прост език, без формули и сложни термини.

Хората познават самогона като руски домашен алкохол. Руснаците и до сега не спират да го приготвят, не само защото алкохолът в магазините им става все по-скъп, но и защото смятат, че техният самогон е прост, интересен и в допълнение умерено безопасен за здравето алкохол. Приготвянето на домашен самогон в Русия не е забранено от закона. Дори имат специализирани магазини, в които продават всичко необходимо за приготвяне на напитката у дома.

Прочетете тези 5 лесни стъпки и ще научите как се прави самогон у дома.

Етап 1. Подготовка на самогонова каша

Основната суровина за самогона е самогоновата каша. За да я приготвите, трябва да смесите две съставки: вода и храни, съдържащи захар. Можете да изберете от:

- захар (за класически самогон);

- плодове, компоти или сладко (за домашна ракия);

- зърно или малц (за уиски).

Класическият самогон се прави с обикновена самогонова каша, направена от вода и обикновена захар. Дозировката е проста - вода - 10 литра и захар - 2 кг.

За да приготвите самогоновата каша, просто смесете захар и вода. Водата трябва да е чиста, мека и непреварена. Преди да смесите съставките, е необходимо да приготвите херметически контейнер за последващата ферментация на кашата. Той може да е:

- пластмасов (евтин и практичен);

- от стъкло (хубаво и по-скъпо);

- емайлиран;

- контейнер, изработен от неръждаема стомана или мед от хранителна степен.

Не използвайте алуминиеви съдове, алуминият е вреден за здравето!

Първо, контейнерът трябва да се почисти, изплакне с гореща вода и да се избърше до изсъхване. Разбъркайте захарта във водата - основата е готова. Сега е време да съживим кашата.

Стъпка 2. Сладката вода се превръща в самогонова каша

Руски домашен алкохол
Снимка: Pavlofox/pixabay.com

За да направите истинската самогонова каша, добавете към нея мая. Дрождите могат да бъдат:

- Суха (алкохолна) мая - 30 грама;

- Пресована (хлебна) мая - 150 грама.

Допреди 10-15 години всички домашни дестилатори са използвали обикновена хлебна мая за приготвяне на каша. Тя е евтина, но има редица недостатъци - ферментира дълго време, излъчва ниско алкохолно съдържание (не повече от 9%) и излъчва неприятна миризма по време на ферментация.

Алкохолната мая е специално създадена за приготвяне на домашни алкохолни напитки. Тя прави кашата по-силна (съдържание на алкохол до 20%), не отделя пяна или миризма и ферментира по-бързо. Препоръчва се да се използва алкохолна.

Не добавяйте мая към гореща вода. Температурата на смогоновата каша трябва да бъде не повече от 28 °C.

След като добавите маята, затворете капака херметически, поставете уплътнител, за да освободи въглероден диоксид, след което я поставете в топла среда от 20-25°C и изчакайте маята да превърне цялата захар в алкохол. Не е бързо, трябва да изчакате поне 4-5 дни. Точният срок зависи от вида на дрождите. В края на ферментацията ще получите захарна каша.

Ако периодът на ферментация на маята е преминал, тогава кашата се проверява за готовност. Признаци, че кашата е готова:

- Горчив вкус - това означава, че всички захари са преминали в алкохол;

- Липса на пяна - повърхността е гладка, характерното съскане го няма;

- Прозрачност - кашата става по-прозрачна, а на дъното се образува утайка.

Ако всички признаци на готовност са налице, тогава остава да се направи и последното нещо - да се изсветлите кашата. Това е необходимо, за да се премахнат напълно остатъците от дрожди, които имат неприятен вкус и мирис. Като изсветлител се използва прост и достъпен материал - бентонит. Това е бяла глина, смляна на прах. Попадайки в кашата, само за 24 часа, тя събира всички остатъчни продукти от ферментацията и пада с тях на дъното. Малка консумация - 1 супена лъжица на 10 литра каша.

Стъпка 3. Получаване на суров алкохол

Сега най-интересното нещо – дестилация на самогоновата каша. Тук няма да разглеждаме характеристиките на домашните дестилатори, но се препоръчва да се закупи готов и безопасен, а не да се правят домашни импровизации. В Русия подобни апарати са достъпни в магазините. Съществуват много модели, но класическият апарат е със суха пара.

Изплакнете устройството старателно преди употреба. Изсипете избистрената каша в него на 3/4 от обема му, свържете с кухненския смесител, поставете на печката и доведете до кипене. Отделянето на суров алкохол се извършва, докато термометърът на устройството не покаже 98 °С. След това може да спрете отделянето. На изхода ще получите 30-40 °С алкохол.

Алкохолът, получен след първата дестилация, не може да се консумира. Той е наситен с вредни примеси и трябва да се почисти. За да направим алкохола си използваем и чист, е необходима втора дестилация.

Стъпка 4. Раждането на самогона

Процес на приготвяне на домашен самогон

Полученият алкохол се разрежда с чиста питейна вода до сила 20-25 °С. Правило: самогонът се добавя във водата, а не обратното! В противен случай ще помътнее.

По време на втората дестилация ще дестилираме получения суров първак до истински самогон. Схемата за свързване е същата, но е необходимо допълнително оборудване за отделяне на безобидната част. Ще ви трябва спиртомер, за да определите силата на напитката и разграфен с мерки цилиндър за лесна работа с алкохолния уред.

Втората дестилация се извършва чрез разделяне на получения продукт на 3 части, които следват една след друга по време на дестилацията:

1. Глави. Това е първата и много вредна част, която трябва да бъде отделена от полезното тяло. За да разберете колко глави трябва да бъдат избрани, е необходимо да се изчисли обемът на абсолютния алкохол в суровия. Умножаваме обема на дестилираната суровина по нейната сила (% съдържащ се чист алкохол) и разделяме на 100. В нашия случай: имаме 20 литра суровина със сила 25 °С. Изчисляваме: 20*25/100 = 5 литра абсолютен алкохол. Главите са 10% от обема на абсолютния алкохол, което означава, че получаваме обема на главите - 500 мл;

2. Тяло. Това е онова, от което се нуждаем, онова, което ще пием. Избира се след главите, докато алкохолното съдържание спадне до 45. Всичко, което е след тялото са опашки;

3. Опашки. Също са вредна част, която не трябва да попадне в готовата напитка.

Поздравления, получихте истински самогон! Сега, след като получихте тялото, ще направите напитката наистина идеална, като я изчистите от всички примеси.

Стъпка 5. Почистване на самогона

Можете да използвате брезов или кокосов въглен за почистване. Има два начина:

- Накисване. Самогонът се изсипва в пълен съд с въглища и се кисне 2-3 часа, като се разбърква от време на време и се филтрира;

- Филтрация. Извършва се чрез директно преминаване на самогона през контейнер с въглища.

Преди да използвате дървени въглища, трябва да се отървете от въглищния прах, който може да направи напитката мътна.

Пречистената по този начин напитка вече е подходяща за консумация. В резултат: с 2 кг захар получихме 2.5 литра чиста напитка без махмурлук.

Последни щрихи

Преди употреба, самогонът обикновено се разрежда до желаните градуси. Отново помнете златното правило за смесване: добавете алкохол към водата. А преди да сервирате, оставете самогона да стои в хладилника за няколко дни, така че да стане мек, приятен и лек.

Всъщност това е само върхът на айсберга на домашното пивоварство. Има неизмеримо много възможности за експерименти и нови алкохолни рецепти. Пригответе коняк, като поставите самогона в бъчви. Получете нови аромати, използвайки различни съставки. Рециклирайте стари домашни конфитюри и компоти в домашни напитки!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати