Защо кучето има лош дъх?

Защо кучето има лош дъх

Лошият дъх при кучето, или така наречената халитоза, може да се дължи не само на лоша хигиена, но и на различни патологични проблеми. Важно е да се разбере причината за лошия дъх при кучето и да се елиминира, както и да се предприеме своевременно лечение, за да се избегне риска от сериозни усложнения за животното. Във всеки един случай не бива да игнорирате това, тъй като лошият дъх може да се окаже симптоми на някое много сериозно заболяване.

Защо кучето има лош дъх?

1. Наличието на излишен протеин в диетата

Ако вашият домашен любимец яде прекалено много месо, тогава по време на храносмилането му се образува азотно вещество, което дава неприятната миризма от устата. Тя може да бъде елиминирана чрез намаляване на дневната доза месо и коригиране на менюто на кучето.

2. Дисбаланс в диетата и липса на витамини

Кучето ви трябва да получава достатъчно витамини и минерали. В противен случай могат да се получат различни усложнения и проблеми със здравето. В този случай отново се налага корекция на менюто на любимеца ви.

3. Проблеми при смяната на млечните зъби

Ако последователността и положението на зъбите при малкото кученце са нарушени, между тях се образува пространство, в което може да се събира храната. Това допринася за нейното разпадане и размножаването на патогенните бактерии. Поради продуктите на тяхната жизнена дейност, може кучето да има и лош дъх от устата.

4. Травма или чуждо тяло в устата

Кучетата гризат всичко понякога. По този начин лигавицата може да се нарани и да не се лекува дълго време. В този случай бактериите се размножават активно и устата на кучето мирише лошо.

5. Заболявания на храносмилателната система

Много често подобни патологии могат да станат причината за лошия дъх не само при хората, но и при кучетата. В този случай се налага, както медикаментозно лечение на лошия дъх при кучето, така и смяна на диетата на животното.

6. Заболявания на устната кухина (стоматит, гингивит, пародонтоза)

При възрастните кучета това е една от най-честите причина за лоша миризма. Поради ефекта на вредните бактерии върху лигавицата, в устата на домашния любимец могат да се образуват рани и язви, които трябва да бъдат лекувани.

Ако устата на кучето мириши, заведете го ветеринар

7. Кариозни лезии на зъбите и зъбен камък

Когато върху зъбите се образува зъбен камък, венеца започва да се отдалечава от зъба, създавайки така наречения „джоб“, в който храната попада и впоследствие се разлага. В този случай също ще се появи лош дъх при кучето.

8. Паразити

Когато тялото на животното е засегнато от кучешки паразити, тогава задължително страдат и редица вътрешни органи. Това може да стане причина за неприятната миризма от устата на животното, като отново се налага лечение на това състояние, тъй като може да има много сериозни последици за здравето на кучето.

9. Тумори в устната кухина

Когато туморът на кучето започне да се разпада (некроза), условно патогенната микрофлора се активира. Това провокира появата на лошия дъх при кучето, като състоянието е много опасно и при липса на своевременно лечение, патологията води до летален изход.

10. Алергични реакции

На фона на алергиите може да се получат редица проблеми със стомашно-чревния тракт. В резултат на това кожата на животното се влошава, появяват се драскотини, екземи и неприятна миризма от устата.

Лошият дъх при кучето може да се дължи на проблеми с хигиената, но и много често неприятната миризма от устата може да е симптом на някое заболяване. Заедно с него, могат да се появят и други симптоми, като например:

- кучето е жадно;

- промяна в апетита;

- затруднено дишане при кучето;

- сухота и пожълтяване на лигавиците на устната кухина;

- повръщане ( може да съдържа кръв, слуз и жлъчка);

- засилено уриниране;

- диария при кучето (в изпражненията могат да се видят яйца на хелминти);

- рязко увеличение или намаляване на теглото;

- висока температура;

- слабост, летаргия и апатия.

Въпреки всичко, както и при всяка една промяна на състоянието на животно, така и в този случай се налага да заведете кучето ви на ветеринар. Той ще прегледа обстойно питомеца ви и ще прецени каква е причината за появата на лошия дъх от устата на любимеца ви, както и ще назначи съответното лечение.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати