advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Етерични масла за успокоение

Етерични масла за успокоение

Етерични масла

Често чуваме за тях, говорим за тях, обичаме да ухаем на техния аромат, но знаем ли какво са етеричните масла? По същество това са силно концентрирани екстракти от ароматния компонент на цветя, дървета, билки. Естествените етерични масла имат лечебен и успокояващ ефект върху човешкото тяло и могат да заменят много лекарства.

Ето кои са най-популярните етерични масла за успокоение, които ще ви помогнат да се освободите от натрупания стрес.

Масло от бергамот

Използването на това масло има подобно действие като успокоителните. Помага при нервно напрежение, стрес, премахва депресията, безпокойството.

Кедровото масло

Има успокояващо действие, а също така подобрява съня. Именно заради тези му свойства често се използва при хиперактивни деца. Нанесете го външно или капнете няколко капки върху спалното бельо.

Маслото от лайка

Има силно успокоително действие: облекчава напрежението, отпуска и успокоява, помага при безсъние и е отличен избор в борбата с тревожност, свръхчувствителност, напрежение и стрес. Използва се за инхалации, аромалампи и вани или при масаж.

Масло от тамян

Етерични масла за успокоение

Извлича се от смолата, която се добивана от дърветата от род Boswellia посредством парна дестилация. От древни времена се използва при молитви и медитация, тъй като намалява чувството на безпокойство, страх, премахва умората и придава жизненост. Също така помага при безсъние и нощни страхове. Можете да го използвате, както в аромалампи, така и просто да капнете малко от него на спалното бельо.

Масло от лавандула

То е изключително силен природен антидепресант, тъй като миризмата на това етерично масло успокоява нервите и премахва чувството на умора. Облекчава стреса, безсънието, безпокойството и депресията. Маслото от лавандула може да се комбинира с други етерични масла. Използвайте го в аромалампа, за да ароматизирате стая, или просто поставете няколко капки върху възглавница.

Валериановото масло

Използва се за лечение на безсъние, тревожност, нервни разстройства и стрес. То е невероятно ефективно в комбинация с лавандулово масло, масло от пачули или борово масло.

Масло от пачули

Несъмнено ще ви помогне да се справите с депресията, да балансирате емоционалното си състояние и да се преборите с чувството на тревожност. Ефектът зависи от количеството на използваното масло: при големи дози оказва седативен ефект и успокоява нервната система, докато при малки количества дава прилив на сила и енергия.

Масло от лимонова трева

Масло от лимонова трева за успокоение

За да облекчат чувството на безпокойство, някои хора се насочват към ароматерапията, която включва използване на етерично масло от лимонова трева. Вдишайте аромата или приложете върху кожата в комбинация с базово масло. Това се смята за едно от най-добрите масла за успокоение.

Масло от портокал

Ароматът на този цитрусов плод поетично се нарича аромат на слънцето. Действието му е доказано от векове. Маслото спомага за отпускане и успокояване на нервната система. Заедно с това облекчава чувството на стрес и тревожност. Може да се използва както от деца, така и от възрастни.

Масло от мандарина

Има приятен и нежен аромат. Често се ползва дори при хиперактивните деца, тъй като действа успокояващо. Помага при безсъние и премахва ежедневния натрупан стрес през деня, като успокоява нервната система.

Масло от мента

Ароматът има тонизиращо действие, премахва безпокойство и депресията, а също ефективно успокоява и релаксира. Подходящо е за използване след упражнения или друга физическа активност.

Масло от маточина

Има свеж и нежен аромат, като заедно с това може да се комбинира с други масла, като например лавандулово масло, масло от лайка, масло от иланг-иланг и други. Подобрява съня, премахва чувството на безпокойство, спомага за намаляването на стреса и напрежението. Можете да го използвате както в аромалампи, така и за масаж.

Успокояващите етеричните масла са най-добрите помощници в борбата със стреса и лошото настроение. Поради своята естественост те няма да навредят на тялото, а само ще ви помогнат да се се справите с напрежението и умората, ще ви заредят със сили и енергия. Все пак не забравяйте за индивидуалната непоносимост и направете тест за алергия, ако използвате маслото за първи път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest