advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Имигранти»Пребиваване в Германия - какво трябва да знаем

Пребиваване в Германия - какво трябва да знаем

Пребиваване в Германия - какво трябва да знаем

Да живеете в Германия означава да сте в една от най-добре организираните държави в Европа и с един от най-високите стандарти на живот. За един чужденец обаче животът в Германия, поне в началото, може да се стори странен или труден. Ето защо ние ще ви дадем няколко съвета, с които да улесним нещата.

Наемане на апартамент в Германия

Може да ви се наложи да платите до три месеца наем плюс депозит, така че трябва да сте сигурни, че имате достатъчно пари. Към наема за жилище, в което да пребивавате в Германия, обикновено се включват и т.нар. Nebenkosten или допълнителни разходи за отпадъци, различни такси, интернет и др.

Също така трябва да правите разлика между Kaltmiete и Warmmiete. Kaltmiete означава, че в цената е включен само наема и Nebenkosten, докато Warmmiete включва това и сметките за вода и парно (в редки случаи и ток). Електричеството се плаща отделно, като доста често вие самостоятелно трябва да сключите договор с електроразпределително дружество.

Транспорт в Германия

Транспорт в Германия

Транспортът в Германия и доста добре организиран и изключително редовен. Ако очаквате да ползвате често градски транспорт или влакове (регионални или бързи) добра идея е да се възползвате от различните карти, които се предлагат. В случая с влаковете има и такива, които могат да ви осигурят до 50% отстъпка от цената. Студентите в Германия ползват транспорта в рамките на даден регион безплатно със семестриална карта.

Данъци в Германия

Данъчната система в Германия може да ви се стори объркана в началото. Така например ако не сте семеен/семейна и нямате деца, ще плащате по-висок данък. А той може да достигне до 45% от заплатата ви. Преди да си намерите работа в Германия и да започнете да получавате заплата, трябва да предоставите на работодателя си специален документ, издаден от общината, в която сте регистрирани, за данъчната категория, към която принадлежите.

Ако принадлежите към някоя църква, може да плащате и църковен данък.

ПФАНД

Живот в Германия факти
Снимка: pixabay.com

Сигурно тази думичка нищо не ви говори, но в Германия това е една добре установена система. Когато си купите някакъв вид напитка в пластмасова, метална или стъклена бутилка (кенче), вие плащате депозит за самата бутилка. Когато изпиете каквото сте си купили, съберете бутилките. При следващото ходене до супермаркета отидете до специалните машини за връщане на празни бутилки. Машината ще ви издаде бележка за стойността на депозита, който сте платили вече. На касата се възползвайте и платете част от покупките с тази бележка.

Рециклиране в Германия

Запознайте се внимателно със системата за рециклиране. Контейнерите и кошовете са обозначени с определен цвят, но той може да варира в зависимост от региона.

Около 68% от битовите отпадъци в Германия се рециклират. Най-често ще срещнете отделни контейнери за пластмаса, хартия, цветно стъкло, биологични отпадъци и метални опаковки. Онези отпадъци, които не могат да се рециклират, имат свой контейнер.

Немски език

Вярно е, че повечето хора, които живеят в Германия, говорят английски, но е препоръчително да научите и немски. Възможно е да живеете в град като Берлин, Мюнхен или Франкфурт без да знаете немски, но за да се интегрирате по-добре, трябва да го научите.

Има достатъчно безплатни курсове за чужд език, организирани от общината или пък евтини варианти в различни училища, от които може да се възползвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest