advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Процедура по осиновяване на куче

Процедура по осиновяване на куче

Процедура по осиновяване на куче

Никой дом не е пълноценен без домашен любимец. И макар отговорността да се грижиш за животно е огромна, наградите от нея със сигурност си заслужават.

Най-често, и с добра причина, хората се насочват към осиновяването на куче. Някой търсят породисти четириноги от известни развъдчици, други прибират у дома новородени отрочета от котилото на някой приятел.

Има и друга опция обаче - ако не търсете определена порода куче или коте, а просто искате да добавите към семейството си едно любвеобилно, жизнерадостно и прекрасно куче, тогава най-добре е да си осиновите такова от приют.

Процедурата е доста проста сама по себе си, но преди да пристъпите към нея, трябва да отделите време да помислите какви са очакванията ви, какви са възможностите ви и дали сте готови за такава отговорност.

Ето и стъпките от процедурата по осиновяване на куче:

1. Преценете възможностите си

Преди да се втурнете към приюта, седнете и се замислете - какви са възможностите ви?

Имате ли финансовата стабилност да се грижите за куче? Защото кучето ще има нужда от храна, играчки, легло, ветеринарни прегледи и не дай си боже - лечение на здравословни проблеми. Тъй като то ще е ваша отговорност, вие ще трябва да се погрижите за всичките му нужди.

Имате ли времето да се грижите за куче? Защото кучето изисква не само 10-минутна разходка сутрин и вечер. Кучетата имат нужда от внимание, някои породи дори повече от други. Имат нужда да изразходват енергията си, а това няма как да стане, ако стоят вкъщи цял ден. Кучетата имат нужда и от дресировка и от игра със стопанина си, за да се затвърди връзката помежду ви.

Имате ли психическата готовност да се справите с куче? Защото някои породи са доста по-трудни за обучаване и за отглеждане. Има кучета, които послушно ще ви следват навсякъде, няма да правят бели и ще се нагодят на вашия начин на живот. Има е други, които ще хвърлят ежедневието ви в пълен хаос, докато не намерите рутина, която е подходяща и за двама ви.

2. Посетете приюта

Oсиновяване на куче

Ако сте решили твърдо, че сте готови за домашен любимец, то следващата стъпка е да посетите приюта или приютите, които сте си набелязали. Не разчитайте на снимки в интернет. Възможно е те да са стари и кучето да е пораснало неимоверно или вече да е било осиновено. А и една снимка няма как да ви каже какъв е характерът да кучето - дали е дружелюбно или страхливо, дали е игриво или апатично. Нищо не може да замени контакта помежду ви - а и някои приюти не позволяват осиновяване, без да сте се срещнали с кучето няколко пъти, а и те с вас.

3. Самото осиновяване

Изискванията за осиновяването варират от приют до приют, но почти всички изискват най-малко следното:

- 2 или повече посещения на приюта и срещи с кучето;

- попълване на въпросник относно опита ви с кучета, предпочитанията ви за характера и вида на бъдещия ви спътник, домашни условия и т. н.;

- разговор с вас, за да преценят какъв вид човек сте и да ви насочат към най-подходящите кучета, които се намират в техните грижи.

След като преминете през тези стъпки (и други, ако те имат специфични условия), те ще подготвят необходимите документи и ще ви доверят избраното от вас куче. Имайте предвид, че могат и да ви откажат осиновяването на куче, ако преценят, че наистина няма да се справите.

4. Прибиране у дома

Прибирането у дома с новия член на семейството е най-сладкият момент. Преди това да стане обаче, се уверете, че всичко у дома е подготвено. Запасете се с храна (за предпочитане същата, с която ги хранят в приюта, поне в началото) и няколко играчки за домашни любимци. Ако живеете под наем, се уверете, че хазяите ви позволяват домашни любимци.

От особено значение през първите дни е да не превъзбуждате кучето. Не прекалявайте с игрите или с лакомствата, не го водете на изключително шумни или разнородни места. Позволете му да свикне с вас първо, а след това постепенно и с обстановката в и извън дома ви.

Отглеждането на куче е огромна отговорност, за която не всеки е готов, независимо колко обича кучетата. Затова се уверете, че наистина може да се справите, преди да промените живота на едно щастливо куче. И не забравяйте, не е нужно да притежавате чистокръвна или модерна порода - всяко едно куче ще ви обича и ще ви радва, стига да му отвръщате със същото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати