Причини за промяна в цвета на зъбите

Причини за промяна в цвета на зъбите

Красивата и очарователна усмивка е една от най-привлекателните черти на всеки човек. Но какво да правим, когато нямаме желание да се усмихваме, защото зъбите ни са пожълтели или на петна?

Най-често решението на този проблем е избелване на зъбите, но този процес може и да е доста скъп. Затова, ако искаме да имаме лъчезарна усмивка с безупречни бели зъби, трябва да се постараем да ги запазим такива.

Ето кои са най-честите причини за промяна в цвета на зъбите:

1. Храни и напитки

Цвят на зъбите

Различните видове храни и напитки с по-тъмен цвят често водят да появата на петна по зъбите. Виното, кафето, колата и дори чаят (особено черния) са само част от тези напитки. Боровинките, ягодите, цвеклото и другите плодове и зеленчуци с по-ярки и наситени цветове могат да доведат до оцветяване на зъбите също.

Защо ли? Защото тяхната пигментация е по-трайна и при прием на по-голямо количество или продължителна консумация е неизбежно да не оставят своята следа върху усмивката ви.

Замислете се - колко често ви се е налагало да търкате петна от бяла блуза, след като сте се окапали с определена храна или напитка? И колко често тези петна упорито са отказвали да изчезнат, дори след използването на такива препарати? Същото се случва и със зъбите, а там дори не можем да използваме такива препарати. Затова, ако искате да запазите усмивката си сияйна по-дълго, е препоръчително да намалите приема на храни с по-тъмен цвят, както и напитки, направени от тези храни или съдържащи оцветители.

2. Цигари

Цигарите оцветяват зъбите

Всички знаем, че цигарите са вредни за здравето - всяка реклама го казва, пише го дори на опаковките. Но това, което не се говори толкова често, е колко вредни са на зъбите. Съдържанието на никотин в тях - лепкаво, тъмно вещество, което им придава специфичния вкус - е причината те да водят до пожълтяване на зъбите. При това е само въпрос на време - колкото по-често пушите и колкото по-високо е съдържанието на никотин в цигарите ви, толкова по-бързо ще изгубите белия цвят на зъбите си.

3. Напредване на възрастта

Зъбите ни са съставени от няколко пласта, като един от тези пластове се нарича дентин. Той се намира точно под емайла (горната, твърда и бяла повърхност на зъба). С годините емайлът се износва и започва да изтънява, което го прави полупрозрачен. Когато това се случи, дентинът под него започва да прозира и тъй като той има жълтеникав цвят, прави зъбите ви да изглеждат по-тъмни или направо жълти.

За нещастие няма лек срещу това, но правилната грижа и хигиена на зъбите може да забави изтъняването на емайла и да запази красивата ви усмивка за по-дълго.

4. Прием на лекарства

Доста често антибиотиците и другите лекарства, които ни се налага да приемаме, съдържат вещества, които променят естествения бял цвят на зъбите ни. Някои такива лекове са антихистамините, антипсихотиците и лекарствата за високо кръвно налягане. Промяна в цвета могат да предизвикат и антибиотици като тетрациклин и доксициклин, които се приемат главно от деца. Приемането им в ранна възраст (0-6 години, дори в утробата на майката) може да се отрази върху зародишите на зъбите и да промени пигментацията им.

5. Фруороза

Флуорозата е състояние, което се появява при прекомерен прием на веществото флуор. Флуорът изначало е полезен за зъбите ни - той ги прави по-здрави и ни предпазва от кариеси и други дентални проблеми. Същевременно обаче, ако профилактично се надвишава дневната препоръчителна доза (1 мг за въззрастен, 0.5 мг за деца от 3 до 6 г и 0.25 мг за деца 0-3 г) човек развива флуороза. Тя се в проява като петна и различно оцветяване на зъбите в първите си фази и може да достигне до прогресивно разрушаване на целите зъби, дори влошаване на костната структура в напредналите фази.

В заключение бихме казали, че има изключително много неща, които влияят на зъбите и усмивката ни. Да се ограничим от всички тях, е не само невъзможно, но и вредно. Но ако сме внимателни и поддържаме висока устна хигиена, ограничаваме до минимум вредните храни, напитки и други вещества, то ние ще можем да се наслаждаваме на бели зъби и очарователна усмивка за по-дълго време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати