advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Софтуеър»Как да форматирам хард диск?

Как да форматирам хард диск?

Как да форматирам хард диск?

Форматирането на хард диск е нещо, което не се налага често, и все пак е полезно да знаем как се прави, ако ни се наложи да прибегнем до него. Най-често то е необходимо, ако искате да инсталирате нов Windows, ако искате да се отървете от компютърен вирус, който се е разпространил навсякъде, или просто ако искате да махнете всичко от компютъра си и да го върнете в състоянието, в което е бил в деня на закупуването му.

Причината не е важна. Важно е да знаем какво точно прави форматирането и как точно се извършва. Ние ще ви помогнем с това.

Как се форматира хард диск при Windows

Съществуват два вида форматиране при Windows - бързо и пълно форматиране. Разликата между двете е следната:

Бързото форматиране отнема няколко секунди и не изтрива данните от твърдия диск. Това, което прави, е да показва, че дискът е празен, но все пак пази всички тези данни на едно място, в случай че искате да ги възстановите по-късно. То е подходящо при подготвяне за чисто нов HDD или ако просто искате да преинсталирате Windows -а си.

От друга страна, при пълното форматиране се изтрива всичко - без възможност за възстановяване на файловете. След това системата сканира целия компютър за вируси, зловреден софтуер или остатъчни програми и файлове, и ги премахва, което е и причината да отнема повече време.

Форматиране на хард диск?

Как да направим бързо форматиране

1. Кликнете върху иконката Компютър/My Computer - можете да я намерите през Старт менюто или на десктопа си;

2. Кликнете с дясно копче върху диска, който искате да форматирате (D:, C:, E:, или друг според настройките ви) и изберете Форматирай/Format;

3. Ще се отвори прозорче с множество опции като Бързо форматиране/ Quick Format е вече отметнато. Оставете го така;

4. Натиснете бутона Format и изчакайте процеса да приключи

Как да направим пълно форматиране

1. Отворете Старт менюто и в търсачката напишете diskmgmt.msc или Disk Management;

2. Щом изберете едно от двете, ще се отвори нов екран, където ще са изброени всичките ви дискове заедно с пространството, с което разполагат по принцип, и празното им пространство в момента. Кликнете върху диска, който искате да форматирате, след което изберете Форматирай/Format.

Според версията на операционната система вашият компютър може да има и допълнителни настройки.

При Windows 8 и 8.1, за да приключите с форматирането, трябва да изберете Настройки на компютъра/Computer Settings, след което ще се отвори нов екран където трябва да изберете Обновяване и възстановяване/ Update and Recovery. От там избирате Recovery и стартирате процеса.

Как се прави форматиране на хард диск при Mac

1. Отворете файла Macintosh HD, след което изберете Applications и Disc Utility. Ще се отвори нов прозорец със списък с всички дискове, които съществуват на компютъра ви;

2. Кликнете върху диска, който искате да форматирате. Имайте предвид, че процесът е необратим, така че ако имате нещо важно на този диск, ще е най-добре да си направите бекъп;

3. Натиснете бутона Erase и изчакайте да се отвори нов прозорец с различните опции за форматиране;

4. Изберете Volume Format и го оставете в Mac OS Extended

5. Наименувайте хард диска - това ще е името, което ще виждате навсякъде в операционната система, след като приключите с форматирането;

6. Натиснете Erase, при което ще се отвори нов прозорец. Потвърдете, че искате да продължите, след което изчакайте процеса да приключи. Когато форматирането е готово, новият ви хард диск ще се появи в списъка при останалите инсталирани дискове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest