Как да почистим живак от счупен термометър

термометър с живак

Живачните термометри и до днес се използват в доста домакинства, тъй като доста точно мерят температурата и не се налага да им сменяте батериите, както се получава с електронните.

Те обаче имат един много сериозен недостатък, а именно че живакът е токсично вещество, което може да окаже много опасно въздействие на човешкото здраве, ако случайно счупите термометъра и не почистите след това добре мястото от образувалите се токсични топченца.

Как да почистим живак от счупен термометър? Вижте повече в следващите редове:

Ако сте счупили по невнимание живачен термометър, тогава веднага трябва да се заемете с премахването на цялото токсично вещество, защото то може да повлияе много негативно на здравето.

Първите симптоми на отравянето с живак можете да усетите след няколко часа, като затова ако случайно счупите такъв термометър, тогава е особено важно да изпратите децата на улицата или на терасата, за да не са подложени на неговото токсично действие.

Никога не използвайте за почистването кърпи или метла, тъй като на тях ще остане малко от живака, а това е много опасно. Не го изхвърляйте в кофата или в тоалетната, а го утилизирайте в контейнер или буркан с плътно затворен капак, които веднага ще изхвърлите на боклука.

За премахването на живака от счупен термометър можете да използвате и няколко проверени и много лесни трика:

- вземете обикновена спринцовка и с нейна помощ премахнете всички топченца и ги сложете в предварително подготвен контейнер. Този начин на чистене е отличен и за труднодостъпните места;

- намокрете обикновена салфетка с малко олио. След това топченцата от живака много лесно ще се залепват за салфетката, а вие така ще можете да почистите пода от токсичното вещество. Ако нямате салфетка, тогава можете да използвате памучни дискове;

- с помощта на обикновено тиксо премахнете живака, който ще се залепя лесно за него, а вие ще можете бързо да се справите с този проблем, ако случайно сте счупили термометъра ви;

- дори и обикновеният магнит ще ви помогне много, за да съберете всички живачни топченца и по-лесно да премахнете токсичното вещество, като не забравяйте да си сложите задължително ръкавици.

чистене на живак от счупен термометър

Ако се е случило така, че сте счупили термометър с живак на килима, тогава ще се наложи да приложите не малко усилия, за да го махнете изцяло.

Първо минете по повърхността с токсичното вещество с широко тиксо, като тук не можете да използвате метода с чистене с помощта на олио, защото така ще развалите килима и ще останат петна. Добре е след това да обработите повърхността с разтвор от сода и сапун, а после да използвате някое по-агресивно средство.

В никакъв случай не почиствайте живака с голи ръце, като е добре да си сложите и маска, за да избегнете вдишването на парите му. Абсолютно забранено е да събирате живака с помощта на прахосмукачка, защото всеки път, включвайки този почистващ уред, живакът ще оказва силно токсично въздействие и ще се разпространява в помещението, като в резултат на това може да настъпи сериозно отравяне и влошаване на здравето.

Имайте предвид, че ако имате малки деца в дома, тогава трябва да криете много добре тези термометри от тях да използвате електронните.

Спазвайки тези лесни насоки и препоръки, ще можете да почистите ефективно живака, ако сте счупили по невнимание термометъра, както и да избегнете бъдещите проблеми със здравето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати