advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистя дивана?

Как да почистя дивана?

чист диван

Меката мебел, която няма калъфи лесно се зацапва и протрива, ако не я поддържаме и почистваме редовно. Не е никак трудно да вдъхнете на дивана ви нов живот с помощта на няколко различни достъпни средства. Особено силно може да се види замърсяването в кухнята, тъй като там условията на експлоатация са по-сурови и това е причината за по-бързото замърсяване.

Как да почистя дивана? В следващите редове вижте някои съвети и насоки:

Сода

Всяка една домакиня знае за вълшебната сила на содата и колко много неща може да ни помогне да почистим, но едва ли сте предполагали, че тя е подходяща за почистване и на дивана.

В действителност именно натриевият хлорид помага да се махнат мазните петна и по-упоритите замърсявания. Съществуват няколко начини за почистване на дивана със сол.

1. Попийте с влажна гъба материала и след това посипете със сода на петната. След около 30 минути потъркайте леко с мека четка или салфетка от микрофибър, за да не нараните повърхността. Изчакайте докато местата изсъхнат и ги минете с прахосмукачката. Можете да повторите процедурата, докато не се избавите от петната.

2. Старите и по-упорити петна можете да махнете с помощта на разтвор от сода и вода в съотношение 1:1. Нанесете сместа на замърсения участък и внимателно започнете да търкате с мека четка за 15-на минути, докато не се махне петното. Остатъците от сода могат да се махната с влажна кърпа.

3. Третият начин за почистване на диван е със сода, вода и препарат за миене на чинии. В половин литър се смесват 2 супени лъжици сода и средството за миене, Смесете всичко добре и нанесете пяната на проблемните участъци, а след 15 минути премахнете остатъците. Подобен начин е по-ефективен, ако петната са по-стари.

Сол

Ако сте накапали дивана ви с нещо мазно, тогава можете веднага да посипете с достатъчно количество сол, като принципът тук е много лесен, а именно солта помага да се абсорбира мазнината и да се махне петното лесно и бързо. Ако обаче са по-стари замърсяванията, тогава ще се наложи да направите силен солеви разтвор. За целта в половин литър добавете 2 супени лъжици сол и нанесете разтвора на петното за половин час и след това избършете с чиста кърпа.

сода за почистване на дивана

Оцет и сода

Тази смес може да ви помогне да почистите доста ефективно дивана и да върнете първоначалния му красив вид. За целта вземете пулверизатор с обем 500 мл и в него смесете 400 мл вода, 100 мл оцет и 1 супена лъжица сода. След това с получения разтвор напръскайте целия диван и изчакайте добре да попие течността. Оставете го да подейства за половин час и минете дивана с чиста и влажна кърпа.

Домашен (обикновен) сапун

Това средство също върши истински чудеса и може да ви помогне да спасите дивана си от изхвърляне, махайки петната от него и връщайки му първоначалния вид. За целта ще ви трябва някакъв съд с обем половин литър. След това натъркайте сапуна на стъргало и го разтворете във водата, докато не се получи пяна. С нея минете проблемните участъци и я оставете да подейства за 10-15 минути. Можете да потъркате леко с микрофибърна кърпа за по-добър ефект. Този начин е доста лесен и всеки има сапун в дома си, който се оказва и прекрасно средство за почистването на меката мебел с минимум усилия.

Пяна за бръснене

Ако за другите начини сте чували, то със сигурност не сте си мислили, че пяната за бръснене може да ви помогне да премахнете петната от дивана и да го почистите. За целта нанесете малко количество от нея на петното, за да го покрие и го разтъркайте леко на мястото на зацапване. След около половин час премахнете остатъците от пяна с влажна и мека гъба, а после го избършете със суха микрофибърна салфетка. Ако петната са много стари, тогава можете да оставите пяната да подейства за една нощ.

Имайте предвид, че ако все пак решите да използвате битова химия, тогава е важно да спазвате тези правила:

- преди да започнете борбата си с петната, минете с прахосмукачка тапицерията на дивана;

- покрийте с найлон пода, за не го зацапате с препаратите;

- ако сте решили да използвате битова химия, тогава, за да са избегнете петната, по-добре е почиствайки дивана, да нанасяте разтвора на цялата повърхност;

- препаратите с хлор са забранени;

- светлите дивани се почистват много внимателно, за да не се получат петна.

Лесно можете да се избавите от петната, използвайки домашните средства за почистване като оцет или сода, но ако все пак нямате време, тогава можете в краен вариант да прибегнете до битовата химия. Имайте предвид обаче, че тя може да е доста вредна за здравето, затова ако имате малки деца, тогава във всеки един случай е по-добре да заложите на народните средства за почистване на меката мебел.

Ако обикновено почистване не минава, просто си вземете нов диван.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest