advice.bg»Статии»Домашни любимци»Котки»Как да махнем кърлеж от котка

Как да махнем кърлеж от котка

Как да махнем кърлеж от котка

Подобно на хората, така и животните могат да хванат кърлежи по време на разходка. Те са преносители на различни заболявания, които могат да са много опасни както за човека, така и котките. Стопаните често могат да донесат кърлежите с дрехите си, като затова е важно да се преглеждате влизайки в дома.

Кърлежите имат специфична овална форма на тялото и малка глава. Обикновено са кафеникави, черни или сиви, като на размер рядко достигат повече от 6 сантиметра. Имайте предвид, че след като женската се насити изцяло с кръвта на животното, тя може да се увеличи значително и да стигне до размер от 1.3 сантиметра.

За разлика от бълхите, кърлежите не са насекоми, а се причисляват в групата на паякообразните и възрастните имат по 8 лапи, а младите по 6.

Как да махнем кърлеж от котка

Връщай се в дома, проверявайте не само дрехите си за кърлежи, но и вашите животни. Понякога може да е доста сложно да ги забележите, особено ако имате дългокосместа порода котка. Ако намерите, тогава добре го огледайте дали има лапички, за да не се окаже, че е някакво кожно новообразувание. Обикновено харесват местата около възглавничките на лапите, ушите и ингвиналните гънки, но въпреки това могат да бъдат открити и на различни други места.

Етапи на вадене на кърлеж от котка:

1. Подгответе необходимите пособия за премахването на кърлежа (ръкавици, очила, лупа или увеличително стъкло, контейнер със спирт, пинцети);

2. Дезинфекцирайте със спирт пинцетата;

3. Фиксирайте добре котката, като при необходимост повикайте някои да ви помогне;

4. Внимателно огледайте мястото, за да се убедите, че това е кърлеж, а не някакво кожно образование;

5. Обръснете участъка около кърлежа;

6. Хванете го максимално близо до главата и рязко го издърпайте;

7. След това вижте добре дали не е останала главата му, защото може да се получи инфекция;

8. Сложете кърлежа в контейнер със спирт;

9. Обработете участъка с антисептик;

10. Оставете го на на анализ в най-близката ветеринарна аптека.

Важно е да захванете кърлежа правилно, за да можете да го премахнете изцяло, а не само тялото. В противен случай това може да доведе до инфекция. Преди началото на махането му си сложете задължително ръкавици и го хванете с помощта на пинцети максимално близо до главата.

След като го извадите, можете да го сложите в някакъв съд със спирт, за да го убиете и да можете да го покажете на ветеринар, ако пожелаете. Ако пускате котката си да се разхожда навън, дори да е само в двора на дома ви, тогава е особено важно да я преглеждате добре, след като се прибере.

Не забравяйте, че след като сте извадили кърлежа в домашни условия, трябва да наблюдавате котката ви за следните симптоми:

- слабост;

- отпадналост;

- липса на апетит;

- повръщане при котка;

- нарушена двигателна активност;

- повишаване на температурата.

Добре е да поговорите с ветеринаря ви какви методи за защита можете да използвате за котката ви. Той ще ви помогне да изберете максимално ефективното и безопасно за любимеца ви, за да можете да го защитите. Не е добра идея сами да избирате средство за защита от кърлежите, защото не всички са подходящи за котки и могат дори да са опасни за тях. Съществуват различни външни средства, но не и орални препарати.

Задължително информирайте ветеринаря ви, ако в дома си имате малки деца или бременни жени, тъй като в този случай е важно да се изберат максимално безопасни средства не само за животните, но и за хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати