Как се заплащат местни данъци и такси по електронен път?

електронно заплащане на данъци

Плащането на такси и данъци винаги е било стресиращо и в някои случаи доста натоварващо - особено ако трябва да чакате с часове пред институцията. За щастие с напредването на технологиите вече имаме и опцията да не се редим по опашки, а да платим всичко по електронен път.

Има два начина, по които може да стане това. Ето ги и тях:

1. Чрез виртуален ПОС терминал на НАП (без такса)

За да можете да използвате тази услуга трябва само да притежавате активна банкова карта от типа Mastercard, Maestro, Visa, Discover, Diners club или Bcard. Няма значение дали картата е издадена от българска или чуждестранна банка.

Тази опция за плащане се намира на сайта на НАП https://www.nap.bg/, където трябва да изберете Плащане на Данъци => Плащане по Интернет. След това можете да изберете една от две възможности: първата е да платите чрез свободен достъп (без регистрация), а втората е като изберете услугата „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“, за която е необходим персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис.

ПИК може да ви бъде издаден само на място в НАП (във всяко населено място, без значение къде се води постоянния ви адрес) след като подадете декларация. Обикновено се издава за няколко минути. Квалифициран електронен подпис може да се заяви онлайн през сертифициращ орган, издаващ електронни подписи. Втората опция ще ви позволи да видите вида и размера на задълженията преди извършване на плащането, както и история на всички предишни плащания.

Имайте предвид, че плащането чрез виртуалния ПОС терминал на НАП се отразява веднага след получаване на потвърждение от банката за завършена транзакция. Това е хубаво, защото означава, че не трябва да чакате 24 да се отрази в случай, че правите плащането в последния момент. Когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им не става веднага защото изисква допълнителна обработка.

плащане на данъци и такси онлайн

2. Към банкова сметка на НАП чрез ePay(с такса, определена от ePay и обявена на страницата им)

За да можете да ползвате тази услуга трябва картата ви да е регистрирана за разплащане по интернет. В случай, не нямате тази услуга активирана може да я активирате с помощта на представител във вашата банка или чрез банкомат на същата банка.

След като тази услуга е активирана трябва да изтеглите приложението ePay на телефона си или да отидете на сайта им https://www.ePay.bg/ и да си създадете акаунт. След това трябва да регистрирате картата си в системата им или да прехвърлите средства в микросметка в ePay.

След като сте приключили с предходните стъпки трябва да се върнете в портала за електронни услуги на НАП и да изберете една от двете опции, които споменахме по-горе - свободен достъп за плащане на задължения или „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ с ПИК код или електронен подпис. След това, когато стигнете до момента на плащане можете да изберете ePay и да финализирате транзакцията.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати