advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Причини за увреждане на зъбния емайл

Причини за увреждане на зъбния емайл

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512020
Увреждане на зъбния емайл
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Зъбният емайл е най-минерализираната и най-твърда тъкан в тялото. Състои се от 96% неорганични, 1% органични вещества и 3% вода. Емайлът покрива и защитава основата на по-меката зъбна тъкан.

По своята същност зъбният емайл представлява своеобразна защита на по-меката и уязвима част от зъба. Зъбният емайл е изключително издръжлив компонент и даже може да се отбележи, че това е най-издръжливото вещество в организма, което е толкова твърдо, че може да издържи на дъвчене и хрускане на твърди храни в продължения на десетилетия. Разбира се, издръжливостта му е пряка свързана с полагането на грижи за оралната хигиена.

Клетките, синтезиращи емайла, изчезват, така че заздравяването на емайла по естествен начин с вече образувани дефекти е невъзможно. За съжаление има редица фактори, които увреждат зъбния емайл.

Необходимо е внимателно да следите състоянието на зъбите си и да се консултирайте своевременно със специалист, за да си спестите главоболията при евентуално състояние, свързано с увреждане на зъбния емайл.

Причини за увреждане на зъбния емайл

Причини за увреждане на емайла

- Заболяванията на майката, нейните лоши навици, неправилното хранене по време на бременност, приемането на определени лекарства може да доведе до увреждане на емайла още в пренаталния етап на човешкото развитие;

- Наследствена предразположеност;

- Някои соматични заболявания;

- Крива захапка;

- Състав и количество на слюнката;

- Лоша орална хигиена, неправилна селекция на четки за зъби, неправилна техника на четкане;

- Честа употреба на енергийни напитки и газирани напитки;

- Наличието на силни температурни промени в консумираните храни може да доведе до образуване на емайлирани пукнатини.

- Безконтролната употреба на различни домашни средства за избелване на зъби, както и неправилното миене на зъбите може да доведе до абразия на емайла. Също така забележими стружки от емайл могат да се появят сред хората, които имат лошите навици да си гризат ноктите, химикалите или други предмети.

Въпреки липсата на възможност за естествено възстановяване на зъбите, в съвременната стоматология има няколко метода за поддържане на здравето на зъбите за дълго време.

Възстановяване на зъбния емайл

Симптоми при ерозия на зъбния емайл

Ерозията на зъбния емайл е сравнително бавен процес, а симптомите на състоянието много често се приписват на други орални проблеми. Болката при прием на студени и топли храни или напитки е най-характерният симптом, а в някои случаи е толкова силна, че води до нетърпимост.

В началните фази на увреждането почти не се наблюдават симптоми. Възможно е леко леко потъмняване на засегнатия зъб, губят се блясъкът и белотата му. В самото начало е много трудно да се диагностицира проблем.

С напредване на патологията започва да се наблюдава болка при контакт. Вече се наблюдава и типичен жълтеникав оттенък. В последния етап, освен силната болка, се показват и неприятни кафяви петна, които само потвърждават напредналата прогресия на ерозивните процеси.

Единствено зъболекар може да каже в коя фаза е увреждането и какви стъпки трябва да се предприемат оттук нататък.

Етапи на увреждане на зъбния емайл

Увреждането на зъбния емайл протича в 3 основни етапа:

1. В първия етап ерозията е съвсем повърхностна, понеже са засегнати само горните малки слоеве емайл, които са напълно невидими с невъоръжено око.

2. През втория етап проблемът започва да се задълбочава. Ерозията се разпространява и вече причинява увреждане и на вътрешните, по-дълбоки зъбни слоеве. В тази фаза на проблема, засегнатият човек вече започва да усеща болка и дискомфорт.

3. Третият и краен етап на увреждането е най-тежкият, защото болестният процес прониква в най-дълбоките слоеве на зъбите. Емайлът и дентинът са напълно изтрити. Ако дори и в този етап засегнатият зъб не се лекува, рискът от пълното му разрушаване е огромен.

Начини за възстановяване на зъбния емайл

Флуорирането е покриване на зъбите с флуоридни препарати. Флуорът прави повърхностните слоеве на зъбния емайл по-устойчиви на въздействието на кариогенни фактори, намалява броя на микроорганизмите в устната кухина, които допринасят за развитието на кариес.

Флуорирането е безболезнена, проста манипулация, извършвана на стоматологичния стол за няколко минути.

Реминерализация е друг начин за възстановяване на зъбния емайл, който се изразява в покриване на зъбите с препарати, наситени с основни минерали.

Тези минерални съединения, прониквайки в емайла, се вграждат в дефектите му и ги запълват. Този процес е възможно най-близък до естествената регенерация на зъбната тъкан. Такава реставрация обаче е възможна само в най-ранните етапи на увреждане на емайла.

Реминерализацията може да се извърши в зъболекарския кабинет и според предписанието на лекаря - у дома. Това е технически проста манипулация, която ще отнема 10-20 минути на ден.

Възстановяване на емайла с пълнежни материали

Извършва се, ако в емайла вече се е образувал значителен дефект. Много често за възстановяване и поддържане на здравето на зъбите е необходим интегриран подход, включващ зъболекар, ортодонт и хирург.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest