Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Съвети при отглеждането на чихуахуа

Съвети при отглеждането на чихуахуа

Съвети при отглеждането на чихуахуа

На 14 май светът отбелязва празника на породата чихуахуа. Тази порода кучета се отличават с милия си и забавен темперамент, но и с инатия си характер. Чихуахуа е декоративно куче и безспорно нейните почитатели не са никак малко, поради множеството предимства при отглеждането им.

Имат ускорен метаболизъм и малък слой подкожна мастна тъкан, поради което лошо понасят студа и лесно могат да настинат. Характерно за тях е, че костите им са доста крехки и много от тях имат отворена фонтанел на главата.

Особеностите при отглеждането на чихуахуа не са малко и е важно да ги знаете, ако сте решили да си вземете такъв сладък домашен любимец.

Как да се грижите за малките кученца

Малките кученца се продават обикновено от три месеца и до този момент те вече са ваксинирани. За съжаление някои безотговорни животновъди ги пускат за продажба на месец, когато все още не са готови за независим живот отделно от майката.

Именно затова не се препоръчва да купувате малките чихуахуа на много ранна възраст, тъй като те не са достатъчно укрепнали за самостоятелен живот. Грижите за тях се отличават от тези за възрастните кучета.

Запасете се и с кучешки играчки, с които ще могат да се забавляват. През първите две седмици в дома ви е добре да не сменяте храната, с която са били хранени. Въвеждането на нова трябва да става постепенно, а не изведнъж.

Важно е да се погрижите и за безопасността им, тъй като са много палави и да скриете всичко, с което те могат да се наранят - игли, лекарства, битова химия и други.

Можете да къпете кучето и да му режете ноктите, но не по-рано от седмица след като то се е появило в дома ви. Нека се адаптира, да свикне с обстановката и след това можете да преминете към тези хигиенни грижи.

Как да се грижите за големите чихуахуа

Грижи за чухуахуа

Безспорно предимство на чихуахуа е това, че грижите не са никак сложни. Козината им е къса и няма да имате трудности при нейната поддръжка. Трябва да чистите периодично зъбите, очите, ушите и да режете ноктите им.

Важно е да осигурите здравословно меню за кучето, тъй като те са склонни към хипогликемия. Именно затова трябва да внимавате и да им давате храна, богата на много вещества. Режимът на хранене също е от значение при тези питомци.

Не подценявайте и това, че тези кучета нямат достатъчно подкожна мазнина. Затова не се препоръчва да ги извеждате навън, ако времето е много студено. Добре е да им купите и различни топли кучешки дрешки, за да не замръзват и да минимизирате вероятността да настинат.

Когато времето е много хладно, можете да ползвате памперси или тоалетна за кучета, като така няма да се налага да извеждате любимеца си постоянно по 2-3 пъти на ден. Това е и безспорно предимство, ако имате много натоварено ежедневие и невинаги имате време за дълги разходки.

Чихуахуа се отличава с изключителната си интелигентност. Това са лесни за обучение кучета, които бързо свикват с изпълнението на различни кучешки команди. Съветваме ви да започнете с това 1-2 седмици след като сте си взели любимеца, за да може да се адаптира, да свикне с името си и да разбере, че вие сте лидера у дома.

Започнете с по-лесните команди и след като ги научи, може да преминете към по-сложните. Не забравяйте обаче, че винаги трябва да затвърждавате получените знания. При правилно изпълнение на командата, поощрявайте животното с лакомство или похвала.

Какво трябва да закупите за дома си преди да си вземете чихуахуа

- Кучешко легло или да направите сами такова;

- Безопасни и качествени играчки;

- Две купички за храна и вода;

- Кучешка тоалетна и/или пелени;

- Гребен за козина на чихуахуа;

- Шампоан за кучета;

- Четка и паста за зъби;

- Транспорта чанта;

- Витаминно-минерален комплекс;

- Подходяща храна.

Хранене на чихуахуа

Хранене на чихуахуа

Препоръчва се да храните своето чихуахуа с кучешка храна премиум клас или с висококачествени натурални продукти. В този случай в менюто им трябва да влиза немазно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци според сезона.

Веднъж на седмица можете да редувате месото с морска риба, но не по-често. При натуралното хранене се препоръчва да давате периодично витаминно-минерален комплекс, който ще направи менюто по-балансирано и ще помогне да се запълни недостига на различни хранителни вещества в организма.

В никакъв случай не прехранвайте чихуахуа, тъй като това е особено опасно за тях. Не бива да им давате и сладки продукти, защото те са склонни към кучешки диабет, а затлъстяването и консумирането на захари може да доведете до отключването на това заболяване.

Старайте се менюто им да е максимално здравословно, а ако имате въпроси или притеснения дали храните правилно питомеца си, то винаги можете да поискате съвет и препоръки от ветеринар.

Как да се грижите за ноктите, очите, зъбите и козината

- Ако нокътят е светъл и живецът му е ясно видим, тогава просто трябва го срежете под ъгъл от 45 градуса. При големите чихуахуа тази процедура се прави веднъж на месец, а при малките - на 2 седмици;

- Ушите им трябва да се преглеждат през 2-3 дни като в зависимост от степента на замърсяването, могат да се почистват внимателно с тампон на 2-4 седмици;

- Обикновено трябва да почиствате зъбите на кучето 1-2 пъти на седмична или по-често, ако се налага;

- При къпането използвайте специален кучешки шампоан. Водата трябва да не е много гореща, като идеалната температура е 35-40 градуса. След като го изкъпете, задължително го подсушете с кърпа или сешоар, за да не настине.

Възпитанието и отглеждането на чихуахуа може да се превърне в много забавно и вълнуващо занимание за цялото семейство, което да ви сплоти още повече. И помнете, че кучетата са още един член на семейството, който също се нуждае от вашите грижи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни