advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Средства за борба с косопада

Средства за борба с косопада

Средства за борба с косопада
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Причините за косопад са най-различни фактори, сред които и чисто генетични, но преди да тръгнете да си присаждате коса или пък да закупувате скъпоструващи препарати, които ви обещават коса до петите, може да пробвате някои методи и народни средства за борба с косопада.

1. Правилен хранителен режим

За разлика от приказката, че плешивите мъже са по-добри любовници (която не е доказана), то е безспорен факт, че външната красота идва отвътре.

За да имате здрава и жизнена коса, трябва да наблягате на храни богати на цинк, желязо, калций, калий, силиций и др. А тях можете да намерите в морските дарове и в рибата, в млякото и млечните продукти, в яйцата, в гъбите, кълновете, ядките, както и във всички листни зеленчуци.

Не забравяйте и редовния прием на вода, защото дехидратацията често може да се окаже в основата на падането на косата и да ви попречи в борбата с косопада.

2. Домашни средства за външна употреба при косопад

Борба с косопада с лавандулово масло

Преди да ви изброим някои от най-ефективните домашни средства срещу косопад е важно да споменем, че може да използвате всички тях вместо домашна маска за косата.

Нанасяте ги върху скалпа и по дължината на косъма и ги оставяте да престоят поне за 15 мин. Колкото по-дълго, толкова по-добре. Можете дори да спите с някои от тях, ако сте увили около косата си кърпа, защото повечето могат да нацапат възглавниците ви.

Важното е винаги при отмиването им да използвате шампоан, а ако е необходимо и балсам.

Най-добрите средства за борба с косопада за външна употреба са зехтин, отвара от невен, мед, яйчен белтък, рициново масло и лавандула.

Лавандуловото масло има и още 2 неподозирани за мнозина действия. Освен срещу косопад, то има ефективно действие срещу пърхот. И още един бонус - държи въшките далеч от косата ви.

3. Масаж на скалпа

Масаж на скалпа против косопад

Производителите на висококачествена и скъпа козметика за коса не смятат, че масажът на скалпа ще ви отърве от косопад, но пък е сигурно че ще подпомогне растежа на косъма, особено ако бъде практикуван, докато нанасяте някои от горе изброените домашни средства

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest