advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Съвети за пране на деликатни тъкани

Съвети за пране на деликатни тъкани

Съвети за пране на деликатни тъкани

Както подсказва самото име, деликатните тъкани изискват и деликатно изпиране. Тук ще ви покажем какви правила е необходимо да спазвате при тяхното пране в пералнята или на ръка, за да можете да им се радвате по-дълго време.

- Когато става въпрос за пране на деликатни тъкани, винаги е препоръчително това да става на ръка, дори и на пералнята ви да има отделна програма, предназначена за деликатни тъкани.

- За пране на деликатни тъкани винаги избирайте по-щадящи перилни препарати. Не ви препоръчваме да използвате белина, както и други по-агресивни препарати. По-удачно е да се доверите на домашните трикове за пране като накисването на цветните материи във вода, към която сте добавили малко оцет. За белите дрехи можете да използвате разтворена във вода сода за хляб.

- При пране на деликатни тъкани е важно да не ги изцеждате на ръка, защото повечето материи ще се намачкат прекално много. Оставете ги сами да се отцеждат в банята и чак след това ги простирайте.

- Когато ви е невъзможно да перете дрехите си на ръка (не разполагате с достатъчно време или желание, или пък страдате от някакво кожно раздразнение на ръцете), то тогава ще трябва да използвате пералнята.

Съвсем логично е да изпирате тези дрехи на специално предназначена за деликатни тъкани програма, а ако пералнята ви не разполага с такава, то ги перете на не повече от 30 градуса и без използване на центрофуга.

Пране на деликатни тъкани в пералня

- При пране на деликатни тъкани в пералня е добре да ги поставяте в отделни текстилни торбички. Това важи особено за деликатните дамски чорапи и чорапогащи, съдържащи ликра, както и за ефирното долно дамско бельо.

Обръщаме внимание и на правилното пране на сутиените в текстилни торбички и то не само за предпазване на бельото от увреждане, но и на самата пералня. Особени щети могат да ѝ нанесат банелите на дамските сутиени.

- Простирането на деликатните тъкани следва да се извършва на простора без да използвате сушилня за дрехи. Ако става въпрос за бели деликатните тъкани, то задължително ги прострете на пряка слънчева светлина. За цветните, особено за по-тъмните деликатни материи, слънцето ще е враг. Простирайте ги или на сянка, или обърнати наопаки, така че цветовете им да не избледняват.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати