advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да върнем белотата на дрехите?

Как да върнем белотата на дрехите?

белота на дрехите

Дори и да се грижите правилно за белите си дрехи, ще отбележите, че в резултат на прекалената им употреба или обратното - застояването им в гардероба, те неминуемо ще започнат да пожълтяват. Тук ще ви покажем какво трябва да знаете, за да можете лесно да възвърнете белотата на дрехите.

Основно правило за изпирането на белите дрехи е те да се перат само с перилни препарати, предназначени за бели тъкани. Ако самите тъкани позволяват (четете внимателно какво пише на етикетите им), можете да ги перете както на по-дълги програми, така и на високи градуси.

Тук вероятно е момента да добавим, че почти всички видове бели памучни чорапи (отново проверете от какъв вид материя са произведени, както и инструкциите на производителя им за пране) следва да бъдат изпирани на 90 градуса.

За постигане на по-добри резултати за връщане на белотата на дрехите, е добре предварително да ги накиснем, особено ако пералнята ви не разполага с програма за предпране. Можете да използвате стандартни препарати като Вениш и Аче, съдържащи белина, но имайте предвид, че те са вредни за здравето ни и са враг на околната среда.

Препоръчваме ви за тази цел да употребявате най-обикновена сода за хляб, с която вероятно всяко домакинство разполага. Разтворете я във вода и накиснете белите дрехи за няколко часа в нея. Друг изпитан метод е разтвор от вода и лимонов сок, но след накисването е добре дрехите да се оставят да изсъхнат на слънце.

грижи за белите дрехи

В случай, че сме ви заинтригували с домашните хитринки за избелване на дрехите ви, то ще ви споделим и още един метод, но за него трябва да се снабдите и с водороден пероксид.

Пригответе си разтвор от 400 мл вода, 250 мл водороден пероксид и сока от 1 лимон. Ако става въпрос за по-малка дреха, то можете директно да я накиснете в този разтвор за 2-3 часа. Когато това е невъзможно поради по-обемистите размери на дрехата, то я натъркайте с помощта на гъба и я оставете така за известно време, преди да я пуснете в пералнята.

Освен самото изпиране, което безпорно играе ключова роля за възвръщането белотата на дрехите, е много важно и да ги простирате на пряка слънчева светлина винаги, когато това е възможно. Ще установите, че дори и по някои дрехи да са останали следи от пожълтели петна след прането, слънцето лесно би се справило с тях, стига да му позволите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати