advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как се премахват лоши миризми

Как се премахват лоши миризми

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512019
Как се премахват лоши миризми
Малка луксозна кутия за бижута за пътуване-26%
Препоръчано за теб:
Малка луксозна кутия за бижута за пътуване
27.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Силните неприятни миризми - на мухъл, цигарен дим, животински отпадъчни продукти, довършителни материали след ремонт, влошават климата в помещенията и причиняват гадене, виене на свят и алергични реакции при чувствителни хора.

В статията сме събрали най-интересните и полезни съвети за тези, които се измъчват от въпроса: как да се отървете от лошите миризми в апартамента?

Преди да започнете борбата с неприятните миризми, направете 3 неща: намерете и премахнете източника, направете пролетно почистване и внимателно проветрете стаята.

В допълнение към очевидните причини за неприятния аромат - застояла храна, немити пепелници, плесенясали парцали, има и скрити. Те включват състоянието на вентилационните отвори и филтри за климатизация. В случай на незадоволителното им състояние е необходимо почистване на вентилацията и подмяна на филтрационната система на оборудването.

Вземете си продукти за контрол на миризмата

Премахване на неприятна миризма у дома

Аерозолите и други парфюми с аромат на цветя или цитрусови плодове помагат бързо да се отървете от лошата миризма в апартамента, но дават временен ефект.

Следователно спреят ще трябва да се пръска редовно. Не се препоръчва използването на химически аромати в апартамент, където живеят астматици или страдащи от алергия. Народните средства за премахване на неприятните миризми включват етерични масла, сода, оцет, пепел, кафе на зърна, калиев перманганат. Изборът на вещество зависи от причината за лошата миризма.

Борбата срещу миризмата от гниещи продукти

Намерете източника на аромата и го елиминирайте - избършете старите мебели с разтвор на калиев перманганат, сода или оцет и след това изсушете всички обработени повърхности.

Ако лошата миризма не изчезне, поставете големи контейнери в шкафовете за един ден с абсорбиращо вещество - смляно кафе или сол. Подредете гардероба и измийте вещите, които не са били носени дълго време, изхвърлете застоялите възможни предмети, където могат да се крият молци.

За да предотвратите рецидив, поставете платнени торбички, пълни със сухи лимонови кори, билки или кафе на зърна. Като аналог може да ползвате парченца с ароматен сапун.

Какво да правим, когато мирише на влага

Съвети за справяне с влагата у дома

Важно е да намерите източника на миризмата, защото той сигнализира за появата на мухъл, вреден за човешкия организъм. Често неприятна миризма се появява в банята и тоалетната.

След като инспектирате и почистите вентилационната система и дренажните отвори, не съхранявайте мокри предмети в банята - монтирайте отоплена релса за кърпи или извадете текстила на балкона.

Ползвайте таблетки с активен въглен, кафе на зърна и сол - тези вещества абсорбират влагата и са популярни методи за освобождаване от този тип миризма. Също така се препоръчва да измиете стените и пода на банята с разтвор на оцет (2 супени лъжици на литър вода) с 2-3 капки етерични масла.

Когато апартаментът мирише на котка

Ако отглеждате котка, сигурно това ви е познато. Можете да се отървете от неприятната котешка миризмата по този начин:

Сложете върху мястото, което любимецът ви е използвал вместо котешката си тоалетна, смес от сода и течен сапун, покрийте (ако има такова) петното с парцали, след 1-2 часа отстранете остатъците и старателно избършете пода.

Третирайте засегнатата зона с лимонов сок или оцет - окислителите ще премахнат лошата миризма. След това избършете с вода с няколко капки цитрусово етерично масло.

Избършете мръсотията на дивана или килима с оцет или изсипете малко сода върху засегнатите места, а после отстранете след час.

В магазините се продават ветеринарни препарати на базата на ензими, които разлагат органични остатъци до съединения, без мирис. Продуктите са безопасни за животните и подходящи за почистване на котешките тоалетни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest