Съвети за премахване на листни въшки

Съвети за премахване на листни въшки

Листните въшки атакуват растенията внезапно. Често по градински култури се откриват следи от листни въшки. Освен това може да се появят не само на открит терен, но и в оранжерия.

Засегнатите от листни въшки растения се развиват трудно, младите им издънки цъфтят слабо, засегнатите листа се деформират. Дърветата, където са се заселили листни въшки, рядко и трудно дават плодове. Този вредител не само изсмуква растението, но може да понася всички видове вирусни заболявания.

Методи за борба с листните въшки в градината

Можете да се отървете от листните въшки чрез различни методи. Ако растението е твърде силно засегнато, напръскайте със специализиран силен препарат. Ако забележите този вредител в градината си, най-доброто решение би било да използвате методи за отблъскване на листните въшки. Най-безопасните за човешкото здраве и околната среда ще бъдат народните методи.

Химикали срещу листни въшки

Настойка от глухарче срещу листни въшки

Научното им име е инсектициди. Те се борят както с листните въшки, така и с яйцата и ларвите им. Според механизма на действие върху тялото на насекомо има такива групи: контактни, чревни, фумиганти и инсектициди. Последните засягат както вредителя, така и растението; повечето от тях са на пазара и са лидери по отношение на ефективността.

Ако броят на листните въшки не надхвърля средното, тогава градинарите използват настойки от тютюн, лайка, лук, глухарче, картофи, чесън, конски киселец, невен, екстракти от борови игли, както и отвара от домати, обикновена вратига за пръскане.

Всички билки се приемат най-добре по време на цъфтежа. Както показва практиката, най-ефективният инструмент за борба с листните въшки е разтворът от пепел. Дървесна пепел (300 г) се вари за един час. Утаеният разтвор се филтрира и се добавя в мека вода до 10 литра. В деня на пръскане към разтвора за пепел се добавя сапун за пране (50 г на 10 л разтвор), предварително смлян.

Използва се и инфузия на лют пипер: залейте 1 кг сурови чушки с вода. За приготвянето на разтвора варете само половин час, оставете го да престои 2 дни.

Този разтвор е по-концентриран, така че се разрежда 1: 6 преди употреба. Обработката трябва да се повтори с честота от 5-7 дни до пълното унищожаване на вредителите.

При многократно лечение е желателно да се използват различни инфузии.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати