advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да изперем добре много мръсни кърпи?

Как да изперем добре много мръсни кърпи?

пране на мръсни кърпи

В ежедневието си използваме всякакви видове кърпи - домакински кърпи, кърпи за избърсване на ръце, хавлии и халати за след баня и т.н. При подобна редовна употреба няма как да не се сблъскаме с проблема, свързан с изпирането на много мръсните кърпи, както и със захабяването на тъканите им.

Ето какво можете да предприемете, за да изперете много мръсни кърпи:

Подобно на повечето силно замърсени тъкани, така и кърпите следва да се перат в пералнята с програма, включваща и предпране. Колкото по-дълга е самата програма, толкова по-чисти ще бъдат кърпите ви. не забравяйте обаче, че високите градуси се използват само за белите кърпи, защото цветните могат да оцветят останалото ви пране, ако ги пуснете на градуси, по-високи от 40.

Навремето домакините са избелвали захабените и мръсни кърпи, като са ги накисвали в белина. Днес имаме и по-модерни препарати, като Вениш например, но макар и ефективни, те могат да са и токсични.

Вместо да използвате белина или други подобни препарати, то използвайте избелващата и почистваща сила на лимоновия сок. Натъркайте с него по-захабените или мръсни части на кърпите си и ги оставете да изсъхнат на пряка слъчнева светлина. Това обаче, подобно на белината, важи само за белите тъкани. В никакъв случай не прилагайте този метод върху цветните кърпи.

С времето белите кърпи пожълтяват и губят свежестта си. Можете преди да ги пуснете в пералнята да ги накиснете в разтворена във вода сода за хляб. Освен че тя ги избелва, ефективно премахва и петната от мазнина, които неизменно се появяват по кухненските ни кърпи. Заради избелващия си ефект, содата за хляб е приложима само върху бели кърпи или такива, които са в много светли тонове.

Има домашно решение и за цветните дрехи обаче, а това е най-обикновения ябълков оцет, с който вероятно всяко домакинство разполага. Добавете малко оцет в леген с вода и накиснете цветните кърпи за няколко часа.

как да изперем много мръсни кърпи

Той ще премахне нечистотиите по тях, като същевременно ще запази цветовете и ще омекоти самите тъкани. Естествено, заради резливата и недотам приятна миризма на оцета, после ще трябва да ги изперете по обичайния начин.

Когато простирате бели или светли кърпи, изсушаването им на слънце играе важна роля за подобряването на външния им вид. Те изсветляват и започват буквално да изглеждат като нови. Това важи обаче само за светлите тъкани. Излагането на тъмните на пряка слънчева светлина, особено на черните, би предизвикало изсветляване на тоновете при тях, което надали желаете да постигнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни