advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Имигранти»Работа в Австрия - какво трябва да знаем

Работа в Австрия - какво трябва да знаем

Живот в австрия

Истинското олицетворение на Австрия е нейната столица Виена. Хората я свързват с представа за културен и светски живот. Виенски балове, театри и музеи са това, което извиква представата за австрийската столица. А също така и с Виенското колело.

Животът е също едно колело, което непрекъснато ни издига и спуска. И ако животът и работата в страната на Виенското колело се приема като изкачване на върха на житейското колело, тогава запознаването с възможностите, които предлага тази културна и високо развита държава, е задължително.

Преди 6 години страната отвори трудовия си пазар за българи, което означава, че всеки българин може да пребивава в Австрия и да ползва трудовия пазар.

Работа в Австрия без владеене на немски език

Такава работа в Австрия представляват основно болногледачеството и работата на полето. Най-често хората без квалификация и без език намират работа на някоя от тези две позиции.

В повечето случаи това са дейности, които не са добре заплатени и хората са лишени от защита поради незнанието на езика.

Заплащането от 6-7 евро на час се струва примамлива перспектива за много хора и те пренебрегват трудностите, отивайки да прибират реколтата в Австрия, без да се интересуват дали правата им ще бъдат защитени, ако попаднат на недобросъвестни работодатели. При търсене на такава работа е най-добре това да става чрез лицензирани фирми.

Болногледаческата работа също се осигурява най-често от посреднически фирми, но трябва да се има предвид, че работата на място е в ръцете на агенции, с които всеки желаещ да работи сключва договор, според който може да бъде изпращан на различни адреси. Понякога към задълженията като болногледач се възлагат и други дейности, които не са регламентирани. Затова договорът, който се сключва с агенцията, осигуряваща заетост, трябва да бъде внимателно обмислен.

Работа в Австрия за специалисти с високо образование и владеене на немски език

При високо образованите кадри търсенето на работа в Австрия става често с лични контакти с работодатели и покана от тяхна страна за интервю за присъединяване към екипа. Ако кандидатът няма контакти, може да потърси информация онлайн за възможностите в сферата, която го интересува. Изпращането на СV и мотивационно писмо може да бъде само на немски или на английски и немски. В Австрия владеещите двата езика на добро ниво имат отлични шансове за добре платена работа. Степента на владеене на немски и английски се доказва с международно признати сертификати.

Професиите, които се търсят най-често в Австрия, са от сферата на медицината, инженерните и компютърни науки. Високо се цени опитът в други европейски страни в сходни производства или сфери на дейност.

Много популярна и примамлива е работата за специалисти с добра квалификация и английски и немски език в австрийските зимни курорти. Възможности в сферата на туризма има както за по-висока, така и за по-ниска квалификация. За камериерки и сервитьорки заплащането започва от 1200-1 300 евро. В Австрия заплащането е по-високо от Германия и това я прави по-примамлива дестинация, но и по-трудна за реализиране на намеренията.

Трябва да се знае, че в Австрия се работи повече часове. Работната седмица трае 6 дни, много често по 10 часа на ден. Удължено работно време покрай празници после се компенсира с повече почивни дни. За работа в туристическия бранш в Австрия с най-добри възможности са завършили професионални училища по туризъм и владеещи немски език, защото работата в екип изисква добра комуникация между работещите.

Необходими документи за работа в Австрия

документи за работа в Австрия

Всички трудови дейности и взаимоотношения се регламентират с трудовия договор - Arbeitsvertrag. Може да бъде писмен и устен. При устните договори работникът трябва да получи документ за срокове и условия на работа. Той служи като доказателство на трудови взаимоотношения и съдържа основните данни за договореното.

Трудовият договор трябва да съответства на австрийското трудово законодателство. То е базирано на закони и колективни трудови договори. Колективните трудови договори са валидни за 97 процента от всички работещи. Минималното възнаграждение не е фиксирано в закон, а в колективните трудови договори и поради тази особеност е различно за всеки отделен бранш. Не се среща заплащане под 1200 евро брутна заплата.

Пробният срок на трудовия договор възлиза на 1 месец. В този период трудовите взаимоотношения могат да бъдат прекратени във всеки момент. Обезщетение за прекратяване на трудов договор се дължи едва след изтичане на 3 години работа.

Заложените ставки за заплащане на труда означават, че работодателят не може да предложи по-ниско заплащане от минималното, прието в съответния бранш. Същото се отнася и за дните за отпуск, работно време, норми на труд, както и за условията за прекратяване на трудовия договор.

Трудът в Австрия се заплаща съгласно приета минимална работна заплата. Личната заплата може да бъде по-висока, но в никакъв случай по-ниска от тази сума. Минималната работна заплата се упоменава в трудовия договор. В Австрия тя се определя от колективен трудов договор.

В страната е приета система от 14 заплати - дванадесет месечни, един месец като коледен бонус и една заплата под формата на отпуск, който обикновено е през лятото. Плащането на тринадесета и четиринадесета заплата се упоменава в трудовия договор.

въпроси при търсене на работа в Австрия

Социално-осигурителна и данъчна система

Участието в социално-осигурителната система в Австрия е задължително за всички работници и служители. След започване на работа всеки работник бива регистриран от работодателя си в осигурителната институция. С регистрацията се издава и осигурителен номер на всеки.

Осигурителните вноски се разпределят между работника и работодателя му и се удържат автоматично от заплатата. Размерът на вноските зависи от това дали става въпрос за сферата на услугите, производството или в занаятчийския бранш и дали е с минимален доход, или по-висок. Работниците под минималната заплата са освободени от данъци. Обезщетенията за безработица се плащат от австрийската служба по заетостта.

Здравното осигуряване дава възможност както за безплатно лечение, така също и за изплащане на обезщетения при заболяване. Самото здравно обслужване в Австрия е на отлично ниво. Услугите обхващат не само медицинско и стационарно обслужване, но и рехабилитация, медикаменти, добавки за помощни медицински средства, проследяване с цел превенция.

Самонаетите лица също задължително трябва да имат здравна застраховка. Децата, съпрузите и съвместно живеещите партньори също могат да се осигуряват безплатно заедно с работещия. При определени условия е възможно и самоосигуряване.

Данъци се плащат задължително от всеки живеещ в Австрия, без значение дали източникът на доходи е в страната или извън нея. Ставката се покачва прогресивно и зависи от дохода от предходната календарна година. Данъците също се удържат автоматично от заплатата и се привеждат от работодателя към съответните служби.

Желаещите да си намерят работа в Австрия могат да ползват за информация системата Europass, която дава яснота при кандидатстване за признаване на квалификации и професионални умения.

Познаването на особеностите на австрийското трудово право, както и активното използване на всякакви инструменти за търсене на работа и защита на работника, са гаранция, че трудовите ви права ще бъдат защитени.

Ако желаете да поработите в Австрия, разгледайте тези обяви за работа в Австрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати