advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Съвети за поддържане на цветните дрехи

Съвети за поддържане на цветните дрехи

Съвети за поддържане на цветните дрехи

Като оставим настрана технологичния процес, от който зависи пускането на пералнята и с който трябва да се запознаете, има някои тънкости при прането на дрехите.

Тук ще насочим вниманието си конкретно към цветните материи, защото те до голяма степен изискват по-голяма поддръжка в сравнение с белите. Какво трябва да знаете за прането на цветни дрехи.

- Когато говорим за цветно пране, е много важно да се уточни, че трябва да отделяте дрехите си на по-светли и на по-тъмни на цвят.

Към цветни дрехи спадат и онези, които са жълти или розови например, но е недопустимо да ги сложите в пералнята заедно с черни дрехи, за които ще говорим малко по-надолу.

- При първо пране на дрехи ви съветваме да ги изперете първо на ръка, за да видите дали те не пускат цвета си и не биха ли оцветили всички останали дрехи в пералнята.

- За да избегнете подобно неприятно явление и по-късно във времето, то не забравяйте да поставите в пералнята и няколко цветоулавящи кърпички.

- Цветните дрехи се перат винаги със специален препарат за цветни дрехи и никога с такъв, предназначен за бяло пране, защото той има избелващи агенти и цветовете бързо ще изсветлеят.

Пране на цветни дрехи

- Конкретната марка на препарата за цветно пране, която ще използвате зависи от вас самите, но когато става въпрос за цветни дрехи, ви препоръчваме да използвате течен перилен препарат или на капсули.

Често при употребата на прах за пране, който не е течен, по дрехите остават бели петънца и се налага отново да ги изплаквате.

- Градусите за пране, на които е допустимо да се перат цветните материи, би трябвало да са отбелязани на етикета на самата дреха или материя.

Все пак не е препоръчително да ги перете на повече от 40 градуса, защото ще рискувате не само избледняване на цветовете им, но и тоталното им смесване помежду им.

- Да се върнем на черните дрехи. Тъй като това е възможно най-тъмния цвят, е добре да ги перете отделно от цветните и то със специален препарат за тъмни (черни) дрехи.

Така ще запазите цветовете на дрехите дълго време и ще се радвате на безупречно пране всеки път.

- Добре, изпрали сте правилно цветните си дрехи и ако не разполагате със сушилня за дрехи, то ви предстои да ги проснете на простора.

Когато става въпрос за черни дрехи обаче, със сигурност е по-добре да ги обърнете с вътрешната страна навън преди да прострете прането, защото излагането на пряка слънчева светлина лесно би могло да го изсветли.

Това важи и за всички дрехи, които са с по-тъмни или ярки цветове, като червено например.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати