advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да перем обувки?

Как да перем обувки?

Пране на обувки
Мини прахосмукачка за кола - 12V
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини прахосмукачка за кола - 12V
22.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за пране на дрехи, всеки що-годе оправен човек не би се затруднил, защото на всички дрехи има етикети как и на каква температура да се перат. Какво ще правите обаче, ако искате да изперете обувките си? Тук ще ви покажем 3-те възможни варианта и какво трябва да знаете във връзка с тях.

1. Пране на обувки на ръка

Прането на обувки на ръка като цяло е много по-щадящо за обувките, отколкото ако ги пуснете в пералнята. Най-малкото защото не можете да ги изперете на толкова високи обороти, стига да не сте магьосник. Препоръчително е да перете обувките на ръка с много малко препарат, разтворен в хладка вода.

Препаратът трябва да е съобразен с цвета на материята, от която са изработени обувките, като тук е момента да споменем, че кожени и велурени обувки изобщо не е препоръчително да се перат от вас, а да се предават на професионална фирма за пране на обувки.

Спортни обувки

Маратонки, кецове, гуменки, джапанки и други текстилни или гумени обувки се перат, като се накисват за около 10-15 мин, след което с четка се обработват, за да се премахнат всички мръсотии по тях. Изплакват се много добре и се оставят да се сушат, но не на пряка слънчева светлина или пък до топлинен източник. Това ги уврежда.

2. Пране на обувки в пералня

За тази цел трябва да имате съответната програма за пране на обувки в пералня. Ако не разполагате с такава, не ви препоръчваме да експериментирате. В пералня отново се перат само текстилни обувки, а не кожени или велурени, а изсушаването им става по същия начин, както ако ги перете на ръка. Просто ще спестите труд, а и обувките ще изсъхнат доста по-бързо.

3. Пране на обувки в химическо чистене

Изпрани обувки

Доскоро в България имаше само стандартното химическо почистване на дрехи, но вече можем да се възползваме и от услугите за професионално пране на обувки, дамски чанти, портфейли и т.н. Да, няма безплатни услуги и тези не са от най-евтините. Но почистването е професионално и с професионални препарати.

Ако не можете да си позволите подобна услуга всеки път, когато обувките ви се замърсят, то ви препоръчваме да се възползвате от нея когато сменяте сезонния си гардероб - прибирате зимните или летните обувки за следващия сезон. Така те ще се запазят "като нови" за следващото им използване!

Ако пък решите да си вземете нови обувки, разгледайте тези обяви за обувки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest