Как се почиства сребро?

почистване на сребро

Както всичко друго, бижутата имат нужда от поддръжка. С времето те започват да изглеждат мръсни и да губят красотата си. Особено за красивия метален блясък на среброто, това потъмняване е пагубно. Дори и да не се къпем със сребърните си бижута и да ги сваляме, когато спим, пак не можем да ги предпазим от потъмняването.

Това е така защото „мръсотията“ по среброто ни всъщност е химическа реакция с кислорода! Но, за щастие, тя е лесно възвратима чрез прости способи, които можем да приложим у дома, без да имаме нужда от специалист. Единственото необходимо нещо са няколко трика и вашето сребро отново ще блести като ново.

Алуминиево фолио и сода

Содата е универсален продукт за почистване на почти всичко. Сложете лъжичка сода и парче алуминиево фолио в един литър вода и изчакайте, докато кипне. След това пуснете в нея сребърните си украшения за 10 секунди и ги извадете с помощта на кухненски щипки.

Не е желателно да използвате този метод за бижута, които имат и камъчета, а не само сребро. Тях можете да почистите разтривайки в тях сода с влажна кърпа. След двете процедури можете да изплакнете бижуто, да го подсушите и да се радвате на блясъка му.

почистване на сребро със сода

Кетчуп

Имате останал кетчуп в хладилника, който не използвате? Почистете среброто си с него! Разтрийте бижутата с малко кетчуп, а ако не е достатъчно, накиснете ги в него за около 15 минути. След това можете да използвате четка за зъби за да изжулите потъмняването дори и на малките детайли.

Дезинфекциращ гел за ръце

Гелът за ръце не просто има антибактериално действие, но и може да премахне тъмния слой от среброто. Това е, защото в него се съдържа алкохол. Поставете малко количество гел на гъба и втрийте в среброто докато не възвърне блясъка си.

Оцет и сода

Това е може би един от най-лесните методи и най-гарантиран успех при почистване на среброто. Просто сипете половин чаша вода и добавете 1-2 чаени лъжички сода и оцет в нея. Пуснете среброто в чашата и го оставете там за около 3 часа. Когато го извадите, измийте и подсушете. Гарантирано ще му върнете блясъка!

Паста за зъби

Ако нямате сода, пастата за зъби би могла да я замести в случая. Сипете малко паста за зъби върху гъбичка или стара четка за зъби и разтрийте потъмнелите бижута. За да проработи този метод, обаче, трябва да използвате обикновена паста за зъби. Детски, медицински, билкови или със специални съставки няма да свършат работа.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати