Защо не мога да отслабна

Защо не мога да отслабна

Когато се подложите на диета и отслабвате, тялото ви често се бори да си върне килограмите. В началото може да успеете да свалите тегло без много усилия, но в даден момент отслабването би могло да се забави или да спре напълно. Тази статия изброява 20 често срещани причини, поради които не отслабвате. Също така ще научите как да спрете периода на застой и какво да направите, за да потръгнат нещата отново.

Може би отслабвате, без да го осъзнавате

Ако смятате, че сте в застой на отслабване не бива да се притеснявате. Често стрелката на кантара може да не помръдне със седмици, но това не означава, че не губите мазнини. Нормално е теглото на тялото да се варира с няколко килограма. Зависи от храните, които ядете, а хормоните могат да окажат ефект, върху това колко вода задържате, особено при жените.

Също така е възможно да трупате мускулна маса едновременно със загубата на мазнини, особено ако наскоро сте започнали да спортувате. Това е добре, тъй като искате да загубите телесни мазнини, не просто килограми. Добра идея е да използвате нещо различно от кантара, за да прецените по-добре напредъка си.

Например, може да измервате обиколката си и да проверявате процента телесни мазнини веднъж месечно. Също така, начинът по които стоят дрехите ви и това как изглеждате в огледалото, може да бъде много показателно. Дори теглото ви да е едно и също в продължение на една или две седмици, вероятно няма нужда да се тревожите.

Не следите с какво се храните

Осъзнаването е наистина важно, ако се опитвате да отслабнете. Много хора нямат представа какво всъщност ядат. Проучвания показват, че проследяването на диетата помага при отслабване. Хората, които си правят хранителни дневници, за да следят какво и колко ядат, губят повече килограми от тези, които нямат такива.

Не ядете достатъчно протеини

Пица

Протеинът е най-важният хранителен елемент за отслабването. Ако протеинът е 25-30% от приеманите калории, метаболизмът може да се засили и да ви накара автоматично да приемате по-малко калории на ден. Освен това, може драстично да намали апетита. Това от части е така, защото протеинът оказва влияние върху регулиращите апетита хормони, като грелина и други.

Не забравяйте да включвате в закуската си протеини. Проучванията показват, че тези, които ядат високопротеинова закуска, изпитват по-малко глад през деня. Високият прием на протеини, също помага да се предотврати забавянето на метаболизма, което е често срещано явление при загубата на тегло. Освен това той помага на организма да не качва килограми повторно.

Поглъщате твърде много калории

Голям процент от хората, които имат проблем с теглото, просто приемат твърде много калории. Може да си мислите, че това не се отнася за вас, но проучванията показват, че хората са склонни значително да подценяват количеството калории, които приемат. Ако не отслабвате, трябва да опитате известно време да мерите количеството храна и да следите калориите.

Не се храните пълноценно

Качеството на храната е също толкова важно, колкото и количеството. Яденето на здравословни храни може да подобри състоянието ви и да помогне да регулирате апетита си. Пълноценното хранене не включва преработени храни. Имайте предвид, че много преработени храни обозначени като „здравословни“, всъщност въобще не са здравословни. Придържайте се към цели, еднокомпонентни храни, доколкото е възможно.

Не вдигате достатъчно тежести

Кардио

Едно от най-важните неща при отслабване е да практикувате някаква форма на физическо натоварване чрез съпротивление, например вдигане на тежести. Това може да ви помогне да поддържате мускулната си маса, която често се губи по време на диета, ако не спортувате. Вдигането на тежести ще помогне да се предотврати забавянето на метаболизма и да гарантира, че тялото ви ще остане тонизирано и няма да загубите мускулна маса.

Не правите кардио тренировки

Кардиоваскуларните тренировки, или познатите ни като кардио упражнения, са всички упражнения, които увеличават пулса. Такива са плуването, тичането, карането на колело. Това е най-ефективният начин да подобрите здравословното си състояние. Освен това тези активности ефективно изгарят мазнините в областта на корема и вредните висцеларни мазнини, които се натрупват около вашите вътрешни органи и причиняват болести.

Продължавате да пиете захар

Напитките, които съдържат захар най-бързо се трансформират в тлъстини. Мозъкът не пресмята калориите в тях и не ви кара да ядете по-малко други храни. Това не се отнася само за сладките напитки като Кола и Пепси, а важи и за „здравословните“ напитки като витаминозната вода, която също съдържа захар. Дори плодовите сокове са проблем и не трябва да се консумират в големи количества. Една чаша може да съдържа захар, колкото няколко парчета цели плод.

Не спите добре

Добрият сън е един от най-важните фактори за вашето физическо и психическо здраве, както и за теглото ви. Изследванията показват, че лошият сън води до голям риск от затлъстяване. При възрастните и децата с лош сън има съответно риск от затлъстяване 55% и 89%.

Не намалявате въглехидратите

Карбохидрати

Ако имате да сваляте много килограми или имате проблеми с метаболизма, като диабет тип 2 или преддиабетно състояние, помислете за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Според някои проучвания този тип диета води до 2-3 пъти по голяма загуба на тегло, отколкото стандартна диета с ниско съдържание на мазнини, която доста често се препоръчва. Нисковъглехидратните диети спомагат за подобрение на много метаболитни маркери, като триглицеридите, „добрият“ холестерол и кръвната захар.

Не пиете вода

Пиенето на вода може да доведе до отслабване. Едно 12 седмично изследване показва, че хората, които пиели по половин литър вода 30 минути преди хранене, загубили 44% повече тегло, от тези, които не пиели вода. Доказано е също, че питейната вода увеличава броя на изгорените калории с до 24-30% за период от 1, 5 часа.

Пиете твърде много алкохол

Ако обичате да си пийвате, но искате да загубите килограми, най-добре да консумирате спиртни напитки (като водка), смесени с напитка с нула калории. Бирата, виното и сладките алкохолни напитки съдържат много калории. Имайте предвид, че самият алкохол съдържа около 7 калории на грам, което е доста. Но проучванията за това как спиртните напитки влияят на теглото показват различни резултати. Умереното пиене е приемливо, но честия прием на големи количества алкохол увеличава теглото и ви пречи да отслабнете.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати