Advice.bg»Съвети»Как се маха боя от дрехи

Как се маха боя от дрехи

Как се маха боя от дрехи

Замърсяването на дрехите често срещано явление, което може да причини дискомфорт особено когато става въпрос за любимите ни дрехи. Един от най-опасните замърсители на дрехите е боята.

Боята може да причини значителни щети в зависимост от вида на дрехите и времето от момента на замърсяване. За почистване на боя от дрехите може да използвате следните методи, в зависимост от вида на боята и материала на дрехите:

Премахване на бои на водна основа

Незабавно изплакнете петното със студена вода, за да премахнете възможно най-много боя.

Можете да премахнете петното в пералнята с добавяне на средство за пране. Уверете се, че следвате указанията на етикета за грижа на дрехите. Проверете дали боята е изчезнала след прането, преди да изсушите дрехите. Не използвайте сешоар, преди да сте сигурни, че петното е изчезнало, защото топлината може да закрепи боята.

Премахване на петна от бои на маслена основа

Не използвайте гореща вода, защото тя може да закопае боята по-дълбоко в тъканта. Вместо това намокрете местата със студена вода и нежно потупайте с чиста гъба или кърпа, за да погълнете боята. Алтернативно, можете да използвате спирт или изопропилов алкохол, за да разтворите маслената боя. Поставете малко спирт върху петното и го потупайте. Друг метод е да изперете дрехите с петна от боя в пералнята със студена вода и средство за пране.

Бои на база на мастило

Използвайте изопропилов алкохол за премахване на боите на база на мастило. Поставете малко алкохол върху петното и потупайте го с чиста кърпа или тампон. Можете също да изперете дрехите в пералнята със студена вода и средство за пране.

Неуспешно измиване на голямо петно от боя

Ако петното е голямо или ако сте изпробвали вече всички методи за почистване, може би е по-добре да се консултирате с професионално химическо чистене.

Вижте още:

- Как да премахнем петна от ръжда;

- Как да премахнем петна от кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати