Advice.bg»Съвети»Как да разбера iban на картата си?

Как да разбера iban на картата си?

Как да разбера iban на картата си?

За хора, пребиваващи в Европейското икономическо пространство (ЕИП), проверката на IBAN с получателя преди изпращане на превод пари по електронен път е обичайно нещо.

Какво е IBAN и как се формира?

Съкращението IBAN означава международен номер на банкова сметка. Това е международен номер на банкова сметка, генериран в съответствие със стандарта ISO 13616.

Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации) официално придружава този стандарт.

Голям брой трансгранични финансови транзакции доведоха до необходимостта от унифициране и стандартизиране на банковите процедури. За тази цел е разработена специална система за маркиране на детайли. IBAN ви позволява бързо да определите държавата, финансовата организация и да идентифицирате получателите на плащания (бенефициенти) във всяка валута.

Повечето държави определят своя собствена дължина на номера, но общият брой знаци не трябва да бъде повече от 34 главни латински букви и цифри.

Първо се посочва буквеният маркер на държавата, в която се намира финансовата и кредитна организация на бенефициента (един или два знака);

- следващата двойка знаци е уникален контролен номер, изчислен от останалите знаци на IBAN;

- след това първите четири знака от BIC (Идентификационен код).

Останалата част от IBAN може да съдържа допълнителни данни в различна последователност, която варира в зависимост от състоянието:

- префикс на банков клон;

- номер на клиентска сметка;

- неговия тип;

- номер на изравнителна сметка;

- валута;

- символи за проверка.

Въз основа на тези данни операторът за парични преводи може бързо и точно да намери получателя.

Как да разберете IBAN на вашата карта или сметка

Международен номер на сметка е за всяка сметка на физическо или юридическо лице, открита във финансова и кредитна организация, която работи съгласно правилата на ЕИП.

За да не губите време и пари и изпратените средства определено са достигнали до адресата, свържете се с него предварително и поискайте разяснение на eibаn. Той може да направи това по няколко начина:

- кандидатствайте в банковия клон с паспорт;

- използвайте банкомат и отпечатайте разписка - тя ще съдържа идентификатор;

- отидете в секцията с подробности в интернет банката.

Важно: Всяка сметка има собствен IBAN. Следователно, за преводи е необходим уникален код на точно финансовата институция, където трябва да бъдат получени средствата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати