Advice.bg»Съвети»Кое лице е самоосигуряващо се

Кое лице е самоосигуряващо се

Кое лице е самоосигуряващо се

Осигуровките са вноски със социален характер, които имат за основна цел да покрият задължения и да подпомогнат финансово осигурителното лице, което е изпаднало в затруднение.

Налице е приравняване между понятието данъци и осигурителни вноски. Първото, обаче представлява задължително конституционно задължение към държавата с цел издръжка на държавни органи, изпълнение на обществени дейности или поддържане на държавата.

Осигурителните вноски обаче имат възвращаем характер – лицата ги заплащат, за да се възползват от социални обезщетения в момент на необходимост.

Какво обаче е самоосигуряващо се лице

Когато лицата работят на трудов договор, те се осигуряват от съответния работодател. Когато лицата са учащи/студенти, то тогава техните осигуровки се покриват от учебното заведение. Съществува обаче и трети случай, в който лицата упражняват професии, при които трябва да се осигуряват самостоятелно. Те внасят осигуровките си, в случай че спадат в категория за професии, които се самоосигуряват или полагат труд без трудово правоотношение, но получават месечно възнаграждение.

Кои лица се самоосигуряват

- Лица, упражняващи занаяти или свободни професии (фризьори, козметици, консултанти, архитекти, одитори, журналисти, адвокати и всички на свободна практика);

- Нотариуси;

- Икономисти;

- Инженери;

- Медицински служители;

- Частни съдебни изпълнители;

- Лицензирани оценители;

- Дейци на културата, образованието, науката;

- Съдебни експерти;

- Лица, занимаващи се с търговия, които са еднолични търговци или са собственици на капитал търговско дружество;

- Лица, регистрирани като земеделски стопанин;

- Лица, регистрирани като тютюнопроизводители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати