Advice.bg»Съвети»Какво е импрегнирана кожа

Какво е импрегнирана кожа

Какво е импрегнирана кожа

Импрегнацията е дума с италианско корени, която буквално означава процес на накисване на предмет в активно вещество. Процесът на импрегниране се осъществява, като върху съответен материал се прилага импрегниращ агент. Вследствие материалът променя своите свойства.

Обикновено с термина за импрегнация се обозначава процес на довършване на кожи или текстил. Крайната цел е материалите да станат водоустойчиви и непромокаеми. За да се постигне тази цел, върху кожата или текстила се прилагат различни вещества, които образуват филм върху повърхността.

Какво е импрегнирана кожа

Импрегнираната кожа означава, че вследствие на процеса импрегнация кожата е станала хидрофобна или още казано, водоотблъскваща и непромокаема. За да се постигне този ефект, по време на импрегнация се нанася специален слой, който намалява кохезивните сили на материала, като същевременно надвишава кохезионните сили на водата. Това води до преобразуване на слоя в капчици, които изпадат от повърхността на импрегнираната кожа.

Въпреки процеса на импрегнация, кожата остава дишаща. Материята не запарва и обувките запазват своята свежест дори и през студените месеци.

Импрегнираната кожа е важна, не само по време на зимата, но и за премахването на мръсотията от повърхността на материала.

Импрегнацията спомага също за съхраняване на цвета на кожата и нейната цялост.

Импрегнирането е особено важно през студените месеци, като тогава е препоръчително да се извършва на всеки 2-3 дни. То може да се осъществи в домашни условия, като използвате специален импрегниращ спрей. Преди да го употребите, почистете добре кожата и разклатете спрея. Напръскването трябва да се осъществява на разстояние от около 30 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати