Advice.bg»Съвети»Какво е шринкфлация

Какво е шринкфлация

Какво е шринкфлация

Инфлацията е известно икономическо понятие, което представлява драстично обезценяване на парите, което рефлектира в повишени цени на стоки и услуги.

Друго широко разпространено явление е, когато цените се увеличават обратнопропорционално на количеството или качеството на предложените продукти или услуги.

Този феномен е сравнително нов и е известен още като шринкфлация, а неговото съществуване не е нещо ново. Явлението шринкфлация се проявява още от миналото и се характеризира с периодична поява по време на финансови кризи.

Ето какво още трябва да знаете за шринкфлацията:

Причините зад появата на това явление е, че компаниите и производителите водят борба с поскъпването на суровини, материали, работна ръка, транспортни услуги и т.н.

В този случай единственият вариант за баланс е да увеличат цените на своето производство, като така да облекчат производствените разходи. От друга страна, компаниите намаляват и количеството на стоките.

Равносметката е, че шринкфлацията цели да намали производствените разходи, като си гарантира печалба чрез намаленото количество на по-висока цена.

Този икономически феномен настъпва на вълни. Обикновено неговата кулминация съвпада с най-интензивната точка на растящата инфлация.

Смята се, че този подход е изключително удобно бягство за производителите. Те смятат, че при растящите цени фокусът на потребителско внимание ще бъде насочен само към финансовата гледна точка и че промяната в предлаганото количество ще остане на заден план.

Друг трик е да се поставят малки ярки етикети на по-малките опаковки, така че вниманието на потребителя да пропусне факта, че количеството, което купува, е по-малко от обичайното. Например пакетът от носни кърпички вече съдържа 6 бр., а не 10, както сме свикнали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати