advice.bg»Съвети»Какво значи, ако долната граница на кръвното е висока?

Какво значи, ако долната граница на кръвното е висока?

Kristina KambarevaKristina Kambareva
Новак
159
Какво значи, ако долната граница на кръвното е висока?

Показанията на кръвното налягане измерват силата, която кръвта упражнява върху стените на вашите артерии. При измерване на кръвното Ви налягане се генерират две числа.

Първото число е вашето систолно кръвно налягане. Второто число е вашето диастолно кръвно налягане. Двете числа са еднакво важни и може да бъдете диагностицирани с хипертония, ако едно от тях е твърде високо.

Хората с високо диастолично кръвно налягане също могат да бъдат по-застрашени от развитие на високо систолично кръвно налягане. Нормалното диастолно кръвно налягане е по-малко от 80 mmHg, а нормалното систолно кръвно налягане е по-малко от 120 mmHg.

Високо диастолично кръвно налягане (над 80 mm Hg или по-високо), което остава високо с течение на времето, означава, че имате високо кръвно налягане или хипертония, дори когато систоличното кръвно налягане е нормално.

Причините за диастоличното високо кръвно налягане включват както фактори на начина на живот, така и генетиката, но заболяването е многофакторно.

Има много неща, които можете да направите, за да намалите кръвното си налягане като цяло, като например промени в начина на живот и прием на лекарства за кръвно налягане.

Ще трябва да се обърнете към Вашия лекар, за да намалите диастолното си кръвно налягане, като същевременно не му позволявате да падне под 60 (mmHg).

Диастолично кръвно налягане, което е твърде ниско, също може да доведе до увреждане на сърцето и може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Хипертонията често се нарича тих убиец, тъй като хората с високо кръвно налягане често нямат симптоми. Много хора откриват, че имат хипертония по време на рутинен физически преглед в лекарския кабинет. Симптомите на хипертония често се появяват, когато вече състоянието е станало тежко. Те могат да включват:

- главоболие;

- усещане за недостиг на въздух;

- кървене от носа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати