advice.bg»Съвети»Колко вода изразходва един човек за къпане?

Колко вода изразходва един човек за къпане?

МарияМария
Новак
311
Колко вода изразходва един човек за къпане?

Водата, която използвате у дома, има значение, що се отнася до консумация на енергия и грижата за околната среда.

Тъй като къпането представлява основна част от потреблението на вода в домакинството, би било полезно да знаете какво количество изразходвате, докато подготвяте ежедневния си тоалет.

Водата е ограничен ресурс. Когато използваме повече вода, отколкото ни е необходимо, ние намаляваме качеството на водата и увеличаваме недостига. В допълнение, за течащата вода в банята е необходима и енергия: за пречистване, изпомпване, загряване.

Ако вкъщи имате водоспестяващ душ, на минута за къпане изразходвате около 9 литра вода.

По-старите душове използват почти двойно количество - 19 литра вода за минута. Това означава, че ако един човек на ден прекарва по 5 минути под душа, в рамките на месец ще използва около 3 000 литра, а на година - около 35 000 литра.

Колко вода използва вашият душ е само един от факторите, които определят стойността на едно къпане.

В допълнение към цената на водата е и енергията, необходима за затопляне на водата за къпане, което зависи от ефективността и размера на бойлера, настройките за температурата и захранването (газ или електричество).

Проучванията показват, че затоплянето на водата е вторият по големина разход за енергия в едно домакинство, като обикновено представлява около 18% от сметката ви за електроенергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати