advice.bg»Съвети»Кога има имен ден Теодора

Кога има имен ден Теодора

Кога има имен ден Теодора

Тодоровден се празнува 6 седмици и 1 ден преди Великден /последната събота след Сирни Заговезни/. На този ден се чества събирателният образ на трима светци - свети Теодор Тирон, свети Теодор Стратилат и св. Теодор Студит.

Вярва се, че свети Тодор е повелител на конете и в този ден той забучвал своето копие в земята, на което връзвал своя кон и викал лятото да дойде. В нашия фолклор този празник се нарича още Тудорица или Конски Великден.

Много рано призори момите в семейството правят обреден хляб, който е под формата на конче, в който се слага орехи, чесън и сол. В този ден стопаните гледат конете и кои от тях не са изкарали зимата добре и не са здрави, силни и издръжливи. В този ден се правят кушии с коне, а наградата за победителя е вързоп с най-вкусното сено.

В първата събота след велите великденски пости се празнува денят не свети Теодор Тирон. 50 години след неговата смърт, когато е бил на управление император Юлиян Отстъпник, християните нямали голяма свобода да изповядват своята вяра. Императорът имал амбиции да възобнови езичеството и опитал по всякакви начини да наказва християните. Той знаел, че християните спазват 40-дневен пост преди Великден и наредил на своите слуги да напръскат всички храни, които се продавали по пазарите, с животинска кръв, за да може да прекъсне поста на християните.

През този ден свето Тодор се явил пред Цариградския епископ Евдоксий и го предупредил за коварния план на императора. Така той казал на всички християни да не купуват храна от пазара. А след като това станало, той се засрамил и пуснал храна, която не била осквернена с кръв. На този ден имен ден имат Теодор, Тотьо, Тотка.

Съществува и друг ден, когато Теодора празнува своя имен ден - 11-ти септември. През 5-ти век в Александрия живеела млада и много красива жена, която се казвала Теодора. Тя имала щастлив брак, но по стечение на обстоятелствата тя изневерила на своят съпруг. На другия ден тя била много гузна и се срамувала от своята постъпка, затова отишла при игуменката в близкия манастир и поискала съвет какво да прави.

След този разговор с игуменката Теодора решила да влезе в манастира. След като мъжът ѝ тръгнал за работа, тя стригала своята красива буйна коса и тръгнала към мъжкия манастир. Първият си ден и първата нощ тя прекарала пред вратите на манастира, но после била приета, но с името Тодор, защото заради късата си коса тя била помислена за момче.

След като минали 8 години от постъпването на Теодора в манастира, веднъж игуменът я пратил до града да вземе жито за манастира. Казал на Теодора, ако закъснее, да спи в манастира, който се намирал до града. Така и станало. Тя обаче не подозирала какво ще я сполети. Племенницата на игумена била в този манастир и като видяла Теодора, мислейки я за мъж, се влюбила в него и го искала от цялото си сърце.

Започнала да флиртува с него, без да има представа, че той всъщност е жена. Теодора обаче успяла да го отхвърли. След 9 месеца племенницата на игумена се появила в манастира и обвинила Теодора, че носи нейното дете, защото мислела, че е мъж. Игуменът ѝ повярвал и я изхвърлил на улицата с бебето. Монасите обаче се подигравали насвета Теодора, без да знаят, че тя не е виновна.

След 7 години игуменът получил видение, че света Теодора не била виновна за това, в което била обвинена и била върната в манастира. Сложили я заедно с детето ѝ в една и съща килия.

След много години настъпила голяма суша. Игуменът пратил Теодора до един кладенец, за който се вярвало, че не пресъхва. И било така. Когато тя отишла, той бил пълен с вода.

След още много години, дошъл ред Теодора да си иде от този свят. След като си взела довиждане с детето, за което се грижела, тя починала. А на монахът му се видяло, че Теодор, всъщност е Теодора. Решил да провери и разбрал, че тя наистина е жена. Започнал да плаче, защото осъзнал, каква грешка е направил.

Момчето, за което се грижела Теодора, пораснало с името Теодор и станало игумен на манастира.

Вижте всички рецепти за Тодоровден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати