Advice.bg»Статии»За дома»Къща на село»Как да си направим пейка около дървото

Как да си направим пейка около дървото

Как да си направим пейка около дървото
Снимка: fietzfotos/ pixabay.com

Пейката около дърво е лесна за направа. Удобна е за използване и едновременно с това е ефектен градинарски акцент. Монтира се под живата сянка на дървото и за кратко време се превръща в едно от любимите кътчета на двора.

За да направите пейка около дърво, е нужно да се съобразите с няколко условия:

- Дървото, обгърнато от тази пейка, е добре да е с дебело стебло в относително правилен кръг и да е преминало възрастта на интензивния си растеж;

- Обиколката на дървото определя и обиколката на пейката. В тази връзка тя може да е във формата на петоъгълник, шестоъгълник или осмоъгълник. Това ще се определи както от вашето желание, така и от стандартите, на които ще трябва да се подчините в работата си.

Стандарти:

Една пейка трябва да е висока 45 см.

В най-тясната си част (вътрешната летва, която е непосредствено до дървесната кора) дължината трябва да е 40 см. Компромис може да направите с минус 5 см, но не повече, защото пейката ще е неудобна. Дълбочината на седалищната равнина, от предната до задната летва, трябва да е 40-45 см.

Оформяне кръга на седалищната равнина:

Как да си направим пейка около дървото
Снимка: pixabay.com

Вземете голяма дървена плоскост. Най-лесно е, ако работим по шаблон. За целта начертайте върху нея правилен кръг. Разделете кръга на 5-6 или 8 равни части, в зависимост от това каква пейка ще правите. Когато свържете върховете на диагоналите, шаблонът е готов. Така ще определите ъгъла, който ще режете профилите. Може и с трион, но е добре да е механичен, защото ви предстои много рязане. Когато засечете ъгъла на вътрешния 40-сантиметров профил, почти сте приключили с първата част от работата. Ъгълът на вътрешния профил ще определи и дължината на останалите два. Така направените профили използвайте за шаблон и при направата на останалите секции.

Краката на пейката:

Нужни са ви три летви - 2 за колена и едно за заздравяваща и свързваща с останалата конструкция. Размерите на последната летва ще съобразите с дължината, по която ще се свързват седалищните профили. Отрежете едното коляно под ъгъл и го нанесете към свързващия профил. Измерете височината от 45 см., като в нея предвидите и дебелината на профилите, оформящи седалищната равнина.

След като изравните горната част от хоризонтала на ръба масата, отрежете долната част на крака по ъгъла, който сключва с ръба на масата. По аналогичен начин с наместване на размер направете и подсилващото коляно. Вече можете да използвате елементите за шаблон при направата на останалите крака. След това ги свържете с подходящите винтове.

Монтаж на пейката около дърво

Ако сте мерили и рязали точно, тази част от работата е истинско удоволствие. Очертайте линията, разполовяваща свързващия ъгъл. Започнете монтажа на седалищните профили. По-удобно е, ако първо монтирате двата крайни, а след това средният. По този начин продължавате, докато монтирате два полукръга, които ще свържете на избраното дърво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни