Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Как да научим йорки на хигиенни навици

Как да научим йорки на хигиенни навици

Как да научим йорки на хигиенни навици

Няма спор, йоркитата изглеждат като плюшени играчки. Точно и затова може да поискате незабавно да започнете да ги глезите, когато влязат в дома ви. Правилното обучение на йорки обаче е наложително за тяхното емоционално, психическо и физическо здраве. Първото, с което трябва да се захванете, е създаването на хигиенни навици.

Да научите йоркито си на хигиенни навици на теория е много лесно. Ключът е да предотвратим „белите“ в къщата и да им дадем друга алтернатива за облекчаване на естествените им нужди, а именно навън.

Трудностите при обучението на йорки в хигиенни навици са няколко:

- тревожност

- хиперактивност

- кратко време за внимание

- малки мехури

Разбира се, това не са непреодолими препятствия, трябва ви само малко повече време и търпение.

Йоркитата по природа лесно създават навици, тъй като се учат чрез асоцииране. Скоро ще разберат, че няма по-добро място за облекчаване (дефекация и уриниране) от външната среда. Номерът е да разберете как да предотвратите „белите“.

За целта трябва да се възползвате от естествения инстинкт на кучето – желанието му да поддържа чисто мястото за спане. От това следва, че трябва да му осигурим „легло“, от което да не може да излезе. Добавете към това редовен режим за излизане от вкъщи и сте почти готови.

Чудесна идея е да имате клетка с правилния размер за вашето кученце - застелете я с мек матрак и постелка, сложете играчки за дъвчене вътре. Кучето обича да има собствено място и трябва да свикне с него от рано - още от първата вечер в дома ви. А сега най-важното – режимът.

Хигиенни навици на йоркширски териер

Да започнем с вечерта – времето за лягане на кученцето. Изведете го навън и му дайте възможност да излезе. Ако е възможно и сте на сигурно място, го пуснете без каишка. Не забравяйте да го похвалите, когато излезе, като му кажете „Браво! “, „Добро куче! “ и го погалите.

Веднага го заведете вътре и го сложете в клетката му. Първото нещо на сутринта (наистина ПЪРВОТО нещо) – вземете го и го изведете. След като поддържа бърлогата си чиста цяла нощ, трябва бързо да я напусне. Вкарайте го вътре и му дайте свобода, но само в кухнята. Можете да използвате бебешка ограда, за да ограничите достъпа му до други стаи. Оставете го да бъде свободно, докато приготвяте закуската и се храните.

След вашата закуска му дайте неговата закуска – и го изведете веднага. Запомнете това правило - навън след всяко хранене. Внесете го вътре и, докато приготвяте обяда и ядете, го оставете свободно в кухнята за час-два. После – бързо навън. След това обратно в клетката до 16:00 ч.

Сега е време да му дадете вечерята. За да си спестите бързо изваждане, нахранете го в клетката и веднага щом приключи с последната хапка, го извадете. След като се умори, приберете го и го оставете свободно в кухнята, докато приготвите вечерята и докато ядете. Изведете го отново навън около 20:00 часа – и отново точно преди да си легнете.

Следвайте тази 24-часова рутина в продължение на поне 2 седмици, така че чрез предотвратяване на облекчаване в къщата и повтаряне на навика за дефекация навън, кученцето може да разбере, че навън е мястото за облекчаване на естествените нужди.

Сега можете да увеличите свободата му извън клетката. Направете го, като първо му дадете свобода цяла сутрин и пак само в кухнята. Ако не направи беля, на следващия ден се опитайте да оставите на йоркито свободен следобед, отново само в кухнята. Само през тези „пробни“ периоди ще разберете кога може да се разчита на вашия учащ се любимец.

Трябва да продължите поне още няколко седмици (зависи от конкретното кученце) да го оставяте в клетката през двата най-критични периода - през нощта и когато е само в къщата през деня. Когато може спокойно да стои в кухнята, без да прави бели там, може да го пуснете и в другите стаи, но под строг надзор. Не му давайте никаква храна след 18.00 часа - храносмилането отнема около 6 часа и съответно след това се появява нуждата от дефекация/уриниране.

Въпреки установената рутина, вашето йорки може понякога да има „инциденти“, когато е извън клетката. Тук е необходима корекция. Ако го хванете в крачка, веднага го изгонете със силно „НЕ“. Няма смисъл да го наказвате за грешки, които е направило преди час или дори преди 5 минути. Това важи както за дефекацията у дома, така и за гризането на най-хубавите ви обувки! По време на периоди на свобода внимавайте за кръжене, внезапна загуба на интерес към игра/играчка или насочване към вратата. Това са признаци, че кучето има нужда от уриниране или дефекация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest