Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Какво трябва да знаем за породата померан

Какво трябва да знаем за породата померан

Померан

Померанът е изящно малко кученце, което пленява с дружелюбност и приятен характер. Прилича на миниатюрна лисица, с дълга козина и гъст подкосъм в различни красиви цветове. Малкото създание е определяно и като куче - играчка заради размерите си.

Стандарт за померан

Породата померан е мини разновидност на немския шпиц. Това е декоративно кученце, което тежи между 1.5 и 3.5 килограма и е високо от 15 до 35 сантиметра.

Кучето померан произхожда от областта Померания в Германия, откъдето идва и името му. Породата е получена след изкуствено кръстосване на няколко вида шпицове от Исландия. Като индивидуална порода померанът е признат от 1900 година. Породата е любима на кралица Виктория и е създадена поради нейното желание да има малко кученце с тези характеристики.

Освен като сладък домашен любимец, померанът се е подвизавал и като куче за теглене на шейна и за защита на стада.

Отглеждане и обучение на померан

Какво трябва да знаем за породата померан

Померанът е много умно и лоялно куче. Макар да не са винаги послушни, помераните не създават негативни емоции у стопаните, защото са много сладки, независими като характер и любопитни към света. Те създават усещане за присъствие на малко дете у дома и също като човешките малчугани имат нужда от възпитание и обучение.

Търпението, вниманието и специалното отношение са много важни, за може да се осъществи обучението. Важно е на малкото кученце да стане ясно кой задава командите. Лесни са за дресиране, защото са интелигентни и любознателни.

Грижи за померан

Кученцето от тази порода не създава трудности в грижите, защото е мъниче. Гъстата му козина трябва да се разресва редовно, но не бива често да се къпе, защото е много суха. Трябва да се ползват специални шампоани. Професионалното подстригване е за предпочитане.

В първата фаза на живота си тези кученца губят значителна част от козината си, която по-късно се сменя с два слоя по-гъста козина. През този период кученцето създава повече проблеми поради падането на много козина.

Кученце померан

Храненето на помераните не се различава съществено от това на други породи. Малкото кутре се храни с каши и бульони, а порасналото куче има нужда от качествена храна, предназначена за породата.

Мини померан

Сред разновидностите на породата се отличава мини версията. Това е померан с много малки размери. Най-голямото тегло, до което достига това миниатюрно кученце е 1800 грама. Мини породата е също толкова весела и енергична, като големите от породата и има нужда от същите грижи.

Вижте също: Обучение на померана на хигиенни навици

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest