Advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Как да измерим квадратура на стая?

Как да измерим квадратура на стая?

измерване на квадратура

Започвайки ремонт, трябва да закупите достатъчно количество паркет, ламинат, плочки или други материали. За да направите това, трябва да знаете как да изчислите площта на стаята.

Ако разберете как да получите и приложите необходимите измервания, тогава в бъдеще, например, при покупка или продажба на недвижими имоти, ще можете самостоятелно да изчислите площта на помещенията и да проверите документите.

Проста правоъгълна или квадратна стая

За да изчислите площта на помещението, трябва да определите неговата форма. В стая, която е правоъгълник или квадрат, трябва да измерите дължината и ширината и да умножите стойностите заедно. Ще получите площта на стаята в квадратни метри.

Формулата, по която можете да изчислите площта: S стаята = A x B, където A е дължината, B е ширината на стаята.

За измерване можете да вземете обикновена рулетка. За да получите най-точен резултат, се препоръчва да измерите дължината в началото и в края на стената, и ако числата се различават, вземете средноаритметичната стойност.

Стая с ниши или издатини

Ако в стаята има ниши, первази, водопроводни или вентилационни конструкции, тогава е необходимо да се измери площта на всяка секция отделно. Ако това е ниша в стената, тогава площта на вдлъбнатината трябва да се добави към площта на основния правоъгълник (квадрат) от стаята. Ако това е перваз, издатина или колона, тогава съответно площта им ще трябва да се извади от площта на стаята.

Същият принцип трябва да се следва, ако искате да изчислите площта на тавана на стаята. Плосък, правоъгълен таван, без никакви ниши или издатини означава, че той трябва да бъде измерен по дължина и ширина и след това площта да се изчисли чрез просто умножение.

Ако планирате да изолирате пода с нагревателни елементи, тогава ще трябва да извадите площта, заета от тежки мебели, от общата площ на пода.

Сложна стая

Често има стаи с необичайна форма. Ако е възможно, тогава трябва да разделите стаята на няколко правоъгълника (или други прости геометрични фигури), да изчислите площта на всеки и да добавите.

измерена квадратура на стая

Площта на помещението под формата на кръг се изчислява по формулата: S стаята = π х R², където R е радиусът. Необходимо е да се вземе предвид колко степени има в сектора.

За да изчислите площта на стая с триъгълна форма, използвайте формулата на Херон:

S стаята = √ (P (P - A) x (P - B) x (P - C)), където P е половината от периметъра на триъгълника, A, B, C са дължините на неговите страни.

Изчисляваме полупериметъра на триъгълника, както следва: P = (A + B + C) / 2

Характеристики на изчисляване на площта на прости стени и стени, съдържащи первази и издатини

Сега нека да разгледаме такъв важен момент като изчисляването на площта на стените на стаята. Познавайки тази стойност, можете да закупите точното количество тапети, лепило, грунд или боя за ремонт. В това няма нищо трудно: измерете дължината, ширината и височината на стаята.

След това площта на стените се изчислява по формулата: S стените = P x C, където P е периметърът (обиколката) на помещението, C е височината на стените.

Периметърът на помещението се изчислява по формулата: P = (A + B) x 2, където A е дължината, B е ширината.

За да получите по-точни резултати, площта на отворите на вратите и прозорците трябва да се извади от общата площ на стените.

Площта на стените на стая с первази или вдлъбнатини ще бъде различна от площта на стените на проста стая. Не забравяйте да добавите площта на стената на изпъкналата или вдлъбната зона към основната стойност.

Бъдете внимателни, когато правите измервания и изчисления. Ако използвате лазерна рулетка, уверете се, че лъчът е насочен строго перпендикулярно на стената, в противен случай ще получите голяма грешка в резултатите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest