Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим матрака

Как да почистим матрака

Как да почистим матрака

Според статистическите изследвания около една трета от живота на човек преминава в сън. За да бъде този вид почивка наистина удобен и полезен за тялото, трябва да оборудвате мястото за спане и да го поддържате чисто.

В днешно време много фирми за почистване имат професионална техника за почистване на матраци - просто трябва да повикате специалисти, за да свършат тази работа. Но по една или друга причина може да решите да се справите с тази задача сами. В тази статия ще ви разкажем как да почистите матрак у дома.

Почистване на прах от матрак

Матраците със свалящ се калъф могат да се перат в пералня на деликатен цикъл или според указанията на производителя. При тях почистването не е проблем. Но матраците с несвалящ се калъф изискват много повече внимание. Тъй като калъфът на матрака не може да се свали, ще трябва да прибегнете до употребата на прахосмукачка. В случай на дълбоко проникване на прах във вътрешните слоеве можете да опитате да избиете повърхността с влажна кърпа. Матракът трябва да се покрие с изцедена памучна или ленена кърпа (може да се използва стар чаршаф) и да се избие. След като частиците прах се утаят върху платното, то трябва да се отстрани, а матракът да се почисти с прахосмукачка и да се остави да изсъхне. В зависимост от степента на замърсяване на повърхността, почистването трябва да се извършва най-малко 2 пъти на сезон.

Премахване на петна от матрак

Отстраняване на петна от восък или парафин

Петната от восък и парафин се отстраняват с тъп нож, обратната страна се глади с попивателна хартия, след което може да се изпере. Ако матракът е с несвалящ се калъф, можете да опитате с парочистачка или да се свържете с химическо чистене.

Премахване на петна от червило

Как да почистим матрака

Следите от червило ще изчезнат без следа, ако поставите лист попивателна хартия върху петното и избършете зацапаното място с памук, напоен със спирт. След това петното трябва да се изпере.

Петна от лейкопласт и дъвки

Следните действия ще ви помогнат да се справите със следите от тиксо и дъвка: върху замърсената зона се поставя лед, след което остатъците от дъвката или пластира се отстраняват с тъп нож. След това трябва да поставите лист попивателна хартия върху тази област и да я избършете с памучен тампон, потопен в спирт или ацетон. След това внимателно измийте и подсушете.

Отстраняване на петна от масло или грес

Петна от масло и грес се отстраняват лесно с попивателна хартия и спирт. Необходимо е да се избърше с памучен тампон, потопен в спирт, и да се подсуши добре. След това просто трябва да го измиете.

Отстраняване на петна от пръст (почва)

Оцетът, разреден във вода, ще помогне при петна от пръст. С този разтвор петното трябва да се намокри, след което да се измие и изсуши.

Как да премахнете петно ​​от червено вино по матрак

За премахване на петно от червено вино върху матрак ще помогне обикновена сол, която, ако е възможно, трябва да се нанесе веднага върху наводненото място. След това трябва да се измие и изсуши.

Петно от лак върху матрак

Попивателна хартия и лакочистител улесняват премахването на петна от лак за нокти. Трябва да попиете петното няколко пъти с лист попивателна хартия и да го избършете с лакочистител.

Общи препоръки за премахване на петна от матрак

Един от най-необичайните и най-важното ефективни продукти за почистване на повърхността на матрак от петна е лимоновият сок. За да избелите повечето петна от калъфа на матрака, трябва да направите следната операция: смесете лимонов сок със студена вода в съотношение едно към едно или използвайте лимонена киселина, закупена от магазина. При почистване на петна, в зоната между суха и влажна кърпа винаги се образува кафява зона. За да го премахнете е достатъчно да използвате мек бял прах за пране. Но прахът трябва да е точно бял, без примеси от други цветове, в противен случай тъканта може да бъде оцветена.

Как да се отървем от лошата миризма на матрака

Матраците са много чувствителни към устойчиви миризми. Пушенето в леглото е силно непрепоръчително - в противен случай след кратък период от време в леглото ще се появи постоянна, неприятна миризма. Ако все пак това се случи и имате желание да се отървете от миризмата, ще бъде достатъчно да премахнете калъфа и да го поръсите с обикновена сода за хляб. Желателно е да престои в това състояние поне един ден, след което е необходимо да се изпере добре с прахосмукачка или в пералня. Ако калъфът не може да се сваля, можете да опитате с вентилация на открито за няколко дни.

Как да се отървете от мухъл върху матрак

Влагата е основната причина за появата на мухъл, така че хората, живеещи в по-хладен климат, може да открият миризма на плесен в спалнята си. Това явление може да се случи от мухъл, който се намира във вътрешните слоеве и може да причини много заболявания. В този случай оптималният и единствен правилен вариант е да смените матрака с нов.

Ако закупуването на нов матрак все още не е възможно, можете да опитате да се отървете от мухъла с ултравиолетова светлина. Един от най-големите врагове на мухъла са слънчевите лъчи. И ако е възможно, би било хубаво да изнесете матрака на балкона или задния двор, след като го почистите с прахосмукачка. Няколко дни на слънце ще бъдат достатъчни, за да убият плесента, но няма да се отървете напълно от нея. Мухълът бързо се разпространява и прониква във вътрешните слоеве. Спането на засегнат от мухъл матрак и дори да сте близо до него е опасно за вашето здраве!

Как да почистите матрак от урина

Mатрака

Друг разрушител на матраци е урината. За да почистите този вид замърсяване, важно е да започнете с попиване на петното възможно най-бързо. След това трябва да използвате препарат за отстраняване на петна, закупен в магазина. Факт е, че специално разработените средства за отстраняване на петна са много по-добри от всяко домашно средство, тъй като съдържат вещества, които могат да убият бактериите.

Ако все пак решите да го направите сами, ето няколко начина:

- Смесете сол и лимонов сок в равни пропорции, нанесете сместа, оставете за 1-2 часа, избършете с влажна гъба, ако няма останали следи, измийте и подсушете;

- Смесете 1 с.л. 9% оцет, 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка препарат или прах за пране и 2 супени лъжици сода за хляб, нанесете сместа. След обработката трябва да се намокри старателно и след това щедро да поръсите петното със сода, а ден след процедурата ще трябва да изперете калъфа в пералнята или да минете с прахосмукачка;

- Смесват се 2 с.л. сода и 2-3 капки течен сапун, 100 мл кислородна вода (3%), изсипете в спрей бутилка, напръскайте върху петното, избършете след 5 минути с влажна кърпа, попийте със суха кърпа и изсушете. Този разтвор действа само 5 минути след смесване.

Как да почистите матрак от кръв

Използване на водороден прекис (кислородна вода). Навлажнете обилно памучен тампон с водороден прекис и леко избършете петната от кръв. Ако се появи съскане и петната започнат да се пенят, има шанс да се отървете от тях. Нанесете отново и оставете за няколко минути, след което попийте. Повторете тези стъпки, докато петната бъдат напълно отстранени.

Използване на сол, водороден прекис и нишесте. Смесете сол, нишесте и 3% разтвор на водороден прекис в съотношение 2:1:1, нанесете сместа върху петното, изчакайте да изсъхне, отстранете остатъците с кърпа или салфетка. Можете да направите тази процедура 2-3 пъти, докато петното изчезне напълно.

С помощта на сода за хляб. Смесете сода за хляб и топла, не гореща вода в съотношение 1:1. кръвта ще се съсири от горещата вода и тогава кръвта не може да бъде отстранена. Нанесете сместа върху петното, оставете за 30 минути, избършете с влажна кърпа, подсушете с хартиена кърпа.

Вижте още как да изберете най-удобния матрак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest