Как да изгоня кълвач

Как да изгоня кълвач

Кълвачите правят дупки в дърветата с острите си клюнове, след което забиват дългия си грапав език в тях и търсят там насекоми. Кълвачите също чукат, за да очертаят територията си и да си намерят партньор.

Ако кълвач се отнася към вашия дом като към своя територия, това може да доведе до увреждане на екстериора на дома. Освен това постоянното чукане ще ви дразни.

Внимание! Не стреляйте, не хващайте и не наранявайте кълвачите! Научете как да ги държите далеч от вашия дом, без да им вредите.

Премахнете източника на храна на кълвачите от дома си

Проверете дома си за признаци на нашествие от вредители. Ако кълвачите постоянно чукат на къщата ви, те може да имат основателна причина за това. Може би домът ви се е превърнал в убежище за популация от насекоми като пчели, мравки или термити, създавайки по този начин благоприятна среда за кълвачите. Вземете мерки да лишите кълвачите от източника на храна, който вашият дом им осигурява.

Това ще бъде първата стъпка към премахването на кълвачите. Отидете на тавана или в частта от къщата си, която е най-близо до мястото, където е чукал кълвачът. Потърсете мъртви насекоми по первазите на прозорците и в ъглите. Проверете за пчелни гнезда в гредите. Потърсете разхлабена, гниеща дървесина вътре и извън къщата. Всичко това са признаци на инфекция с паразитни насекоми. Ако откриете признаци на нашествие от вредители, вземете незабавни мерки. Използвайте естествени методи, за да се отървете от насекомите, или повикайте специалист, който ще реши проблема.

Поставете хранилка за кълвачи извън дома си

Кълвачите харесват вкуса на телешка мазнина. Може да се купи в магазините за домашни любимци. Закачете хранилката по-високо от земята, така че мазнината да не бъде изядена от някой друг. Поставете хранилката близо до мястото на къщата ви, където обикновено чукат кълвачи. Те ще забележат мазнината и ще се хранят с нея, вместо да търсят насекоми в дома ви. Постепенно отдалечавайте хранилката от дома си, докато се отдалечи достатъчно. Най-вероятно ще обучите кълвачите да се хранят с мас, вместо да барабанят около къщата ви. Тя обаче може да се разтопи при горещо време и да омазни крилата на птиците, увреждайки оперението им. Не я използвайте в най-горещите летни дни.

Засадете овощни дървета и плодни храсти

Кълвач

Кълвачите обичат сладки плодове, така че засаждането на овощни дървета и плодни храсти около периметъра на вашия двор, но не и близо до дома, може да отвлече вниманието им от дома. От друга страна, проверете дали такива дървета и храсти не са засадени твърде близо до дома ви.

Използвайте визуални възпиращи средства

Кълвачите лесно се плашат от гледката на хищници, лъскави материали и всичко необичайно, особено ако се движи. Опитайте се да прикрепите към къщата си, където кълвачите са я повредили, такива визуални възпиращи средства:

- Закачете алуминиеви листове за печене, ленти от фолио или отразяващи ленти около дома си. Парчетата алуминий трябва да са достатъчно дълги, за да се люлеят и движат от вятъра, плашейки кълвачите;

- Закачете въжета или цветни шарени шнурове на местата, където обичат да бъдат кълвачите;

- Поставете фигурка на ястреб, бухал или орел върху гредите, по-близо до мястото, където сте видели кълвачите;

- Закачете флаг или гирлянд близо до зоната, която най-много привлича кълвачите. Диск или спинер, който се върти бързо с пориви на вятъра, също ще изплаши добре кълвачите.

Изплашете кълвачите с шум

Кълвачите се страхуват от звуци, издавани от техните врагове - хищни птици, и други непознати звуци. Инсталирайте един от следните звукови възпиращи устройства в район, където кълвачи блъскат дома ви:

- Купете ултразвуков запис на звуците на кълвача в случай на опасност, заедно със звуците на хищна птица и инсталирайте устройство за производство на звук в прозореца на тавана или някъде горе в къщата. Програмирайте устройството да се включва периодично през деня и нощта, за да държите кълвачите далеч. По-скъпите звукови системи могат да бъдат програмирани да възпроизвеждат звуци, когато се приближи кълвач.

- Закачете няколко китайски вятърни камбанки във и около дома си. Техният звън може да изплаши кълвачите.

Запечатайте дупки в дома си, за да държите кълвачите далеч

Веднага щом един кълвач направи дупки в къщата ви, той ще привлече други. Насекомите могат да пропълзят в тези дупки и да заразят дома ви, което само ще влоши проблема. Използвайте шпакловка, за да закърпите дупките на кълвачите веднага щом ги намерите. Когато шпакловката изсъхне, боядисайте това място с полиуретанови или маслени бои. Те ще възпрат насекомите да гнездят в дома ви. По-малко насекоми означава по-малко кълвачи. Защитете повредените части от дома си с метална мрежа, пластмасова мрежа или мрежа за птици. Това ще предотврати по-нататъшно увреждане на тази област от кълвачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни