advice.bg»Статии»Авто-Мото»Поправка на автомобили»Как се сменя ангренажен ремък

Как се сменя ангренажен ремък

Как се сменя ангренажен ремък

Днес повечето хора са шофьори, защото автомобилът е необходимост в съвременното забързано ежедневие. Не всеки обаче се е замислял как се сменя ангренажният ремък на колата, особено пък ако е начинаещ шофьор.

Този ремък е дребен елемент от автомобила, но е важен за неговата работа, той играе основна роля в задвижването на двигателя. Детайлът се характеризира с малки размери и опростена конструкция. Негов недостатък е, че веригата му бързо се износва и разтегля. Това води до поява на трептения при натоварване на газоразпределителния механизъм.

Ангренажният ремък се намира най-често в предната част на автомобила и се използва за задвижване на газоразпределителенния механизъм с горно разположение на разпределителния вал.

За да работи двигателят добре, ангренажният ремък се нуждае от периодична смяна. Средно това става на 60 хиляди километра или ориентировъчно на 3 години.

Тази част от устройството на автомобила се нуждае от редовна проверка. При най-малката повреда той трябва да се смени най-скоро. Сменят се ролките и обтегачите заедно със самия ремък. Така се предотвратяват сериозни аварии в двигателя.

Ако не са възникнал спешен случай по смяната на тази част, то е добре да се спазват сроковете, зададени от производителя за смяна на частите. Ако закупеният автомобил е втора ръка, най-добре да се извърши смяна на ангренажния ремък веднага. Добре е да бъдат сменени успоредно с него и останалите елементи от задвижването, както и да се избере изпитана марка за новия ремък.

Самата смяна е добре да се извърши в автосервиз от квалифициран монтьор, който е наясно с тънкостите със зацепването на ремъка. Той ще прегледа и уплътненията на коляновия и разпределителния вал и водната помпа. При неизправности те също се нуждаят от незабавен ремонт.

Добре е да се знае, че се продават цели комплекти ангренажен ремък, заедно с ролките на ангренажа, макар че те имат по-голям ресурс при използване, но цялостната подмяна е добра идея с оглед и на това, че цената им е ниска. Като цяло ангренажният ремък е част, от която не бива да се пести, защото е свързана с функционирането на целия автомобил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest