advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Ефикасни средства за почистване на стъкла

Ефикасни средства за почистване на стъкла

Почистване на стъкла

За да се поддържа естетиката и практичността на прозорците и други стъклени повърхности в дома, е нужно регулярното им почистване. Това понякога се оказва трудна задача, ако зацапването е предизвикано от наслоявала се дълго мръсотия или ако петната са с произход, който изисква по-дълго и трудоемко отстраняване - това са основно мазни петна или такива от трудно отмиваща се консистенция. Отстраняването на петна от боя също понякога изискват повече усилия.

Колко често и с какви средства трябва да се поддържа чистотата на стъклата в жилището

Това е въпрос, чийто отговор зависи от средата, в която се помещава домът. Оживеният град или близостта до пътища или промишлени обекти изисква по-често посягане към почистващите средства.

За да се постигнат добри резултати, не е без значение какви уреди и пособия се използват. Чистата микрофибърна кърпа, без влакна, която добре попива водата, е отличен помощник на домакинята. Препаратите пък се делят на такива - препарати по домашни рецепти и професионални измиващи средства, закупувани от търговската мрежа.

Домашен сапун

Ефикасни средства за почистване на стъкла

Сред домашните средства се откроява сапуненият разтвор, който е старо и изпитано средство. Само 20 грама настърган домашен сапун или бебешки в половин литър топла вода се превръща в отлично почистващо средство. Нанесен с четка или от бутилка със спрей, този препарат почиства идеално прозорците и стъклените витрини.

Оцетът

Друго изпитано средство у дома е оцетът. Петната и прахта изчезват за минути, а стъклото скърца от чистота. Нужни са само 2 супени лъжици в литър вода и памучна кърпа, за да се изчистят както стъклата, така и елементите около тях.

Амоняк

Ефикасни средства за почистване на стъкла

Амонякът също е ефикасно средство за стъклени повърхности, но трябва да се вземе предвид острият му мирис. Той е подходящ за разтваряне на киселини и е добра идея за почистване на страни замърсявания. Пет милилитра амоняк на 5 литра вода са достатъчни за получаване на разтвор за почистване.

Препаратите, предлагани в търговската мрежа, са огромно количество. Най-ефикасни са професионалните, които разтварят добре мръсотията. Те лесно се отстраняват, като само се забърсва после стъклото с кърпа.

По-добре е да се закупи препарат, който е специално за домашна употреба, защото тези предложения не са толкова силно концентрирани и в същото време са толкова добри, колкото и професионалните. Изборът е според конкретните нужди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest